Kalousek se v ČT rozjel: Babiš sebere lidem z kapes 1500 korun

17.09.2014 22:25

Sněmovna ve třetím čtení schválila novelu o daních z příjmů. Dojde k omezení živnostenských paušálů, upravuje se sleva na děti a na scénu se vrací i daňová sleva pro pracující důchodce. Opozice ale vládní kroky v oblasti daní kritizuje. O tématu ve středečních Událostech, komentářích diskutovali exministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Jan Volný (ANO).

Kalousek se v ČT rozjel: Babiš sebere lidem z kapes 1500 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Volný hned v úvodu poznamenal, že koaliční strany ČSSD, ANO i KDU-ČSL slibovaly zavedení třetí daňové sazby DPH, např. na knihy a léky. Na jedné straně sice dojde k určitému poklesu příjmů, ale lidem se prý uleví. A lepší výběr daní jiných předpokládané výpadky nahradí.

Projídá vláda příjmy?

Kalousek to ale viděl jinak. „Kdyby tato vláda nedělala vůbec nic, tak by od 1. ledna 2015 platili lidé na daních o 15 miliard méně. Toto je dnes platný zákon, který jen nevstoupil v platnost. Díky návrhu pana ministra Babiše ale zaplatíme o 14,5 miliardy více. ... Mě to hrozně mrzí, protože my jsme se snažili těžce konsolidovat veřejné rozpočty, a teď, když za to měla přijít určitá odměna, tak to tato vláda mění,“ posteskl si Kalousek. Na příkladu úlev spojených s dětmi ukázal, že si rodiny mohly polepšit o 1700 korun. Kvůli ministrovi financí Andreji Babišovi si ale polepší jen o 200 korun. Nejhorší podle Kalouska je, že peníze, které vláda vybere, nepoužije smysluplně, ale rozdává dárečky voličům.

Volný k tomu poznamenal, ž kdyby se nepodařilo nahradit původní „Kalouskův zákon“, zdražily by potraviny. A lidé si prý podle Volného zaslouží, aby k tomu nedošlo. Zvláště po hubených letech vlády Petra Nečase (ODS). Získané prostředky chce prý nová vláda použít na roztočení poddimenzované ekonomiky. A díky investicím se bude lidem dařit lépe.

"Když vláda mluví o tom, že ty peníze vybírá proto, aby je investovala, tak to není pravda, vláda je projídá,“ oponoval Kalousek. Nemalá část peněz totiž jde na sociální dávky. To podle Kalouska znamená projídání příjmů. „Vláda zvyšuje výdaje dramatickým způsobem, o 40 miliard,“ prohlásil Kalousek.

"Komunistický fízl"

V závěru pořadu se Kalousek vyjádřil i ke kauze komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který v listopadu 1989 působil v řadách státní bezpečnosti a postupoval proti tehdejším demonstrantům. Kalousek ho označil za "komunistického fízla" a za to se jednoznačně odmítl omluvit, k čemuž ho vyzval imunitní výbor sněmovny.

„To by se můj otec obrátil v hrobě. ... Jestliže je urážkou omlouvat se komunistickému fízlovi za to, že je komunistický fízl, tak jsme na tom asi velmi špatně,“ zdůraznil Kalousek. To prý raději zaplatí pokutu ve výši jednoho poslaneckého platu, než by se takovým lidem omlouval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…