Kalousek uvítal Bursíka: Významná posila. Jde nám o ekologii i udržení zahraničního směřování

13.07.2017 12:01

TOP 09 a strana LES, kterou vede bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, vytvoří pro sněmovní volby společnou kandidátku. Chtějí, aby se netříštily hlasy liberálních voličů. Nepůjde ale o koalici.

Kalousek uvítal Bursíka: Významná posila. Jde nám o ekologii i udržení zahraničního směřování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

„Je pro mě velkou ctí, že TOP 09 získala další významnou posilu ve straně LES,“ řekl úvodem svých slov předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten uvedl, že topka se již v minulých dnech dohodla na spolupráci s Konzervativní stranou či s Korunou českou.

„TOP 09 je konzervativní strana a ochrana životního prostředí pro příští generace je bytostně konzervativní téma. Velmi rádi proto využijeme spolupráce se stranou, která disponuje tímto potenciálem. A sdílí s námi také hodnoty, co se týče ochrany parlamentní demokracie a zahraničního směřování naší země,“ sdělil Kalousek. Hlavní tváří strany LES podle něj bude režisérka Olga Sommerová, jež bude kandidovat na 6. místě pražské kandidátky. „TOP 09 je pro mě stranou, které v současné době nejvíce věřím. Sleduji dlouhodobě její konzistentní postoj vůči oligarchizaci politiky, a proto jsem se takto rozhodla,“ sdělila Sommerová, která se dle svých slov snažila v minulosti svými filmy bojovat proti nespravedlnosti. „Musíme si pomáhat,“ řekla.

„LES se rozhodla netříštit síly demokratických stran. V těchto volbách jde o hodně. Otázkou je, zda Česká republika posílí svoji pozici v EU či v NATO, nebo zda se podaří silám, které se zde prosazují, orientovat Českou republiku směrem k Rusku a k Číně. TOP 09 je nám velice blízká v těchto zásadních tématech,“ podotkl následně předseda LES Martin Bursík. Vyjádřil se také proti oligarchizaci politiky. 

„Jsem rád, že součástí naší dohody je to, že experti obou stran budou spolupracovat na memorandu ohledně ochrany přírody. Výsledky této práce zveřejníme na začátku září,“ dodal Bursík.

Lídrem pražské kandidátky TOP 09 bude Karel Schwarzenberg. „Moje směřování bylo vždy na lidská práva a ochranu přírody, půdy, životního prostředí. Jsem nadšen, že touto novou kombinací vlastně oba ideály mého života mohu soustředeně sledovat. A prosím všechny přátele, aby nám v tom pomohli,“ vyzval Schwarzenberg. „Nevím, co je největší nebezpečí pro Českou republiku, jestli nás ovládají oligarchové, nebo jimi zkoušená půda. Ale vím, že oboje je veliké nebezpečí. Proto jsem velice šťastný, že budeme bojovat za lepší Českou republiku,“ podotkl Schwarzenberg. 

Straně TOP 09 přisuzují nejnovější předvolební průzkumy zisk zhruba mezi šesti až 7,5 procenta hlasů. Se zatím posledním volebním modelem přišla v pondělí agentura STEM, podle níž by TOP 09 získala 6,2 procenta, což by stačilo na deset mandátů ve Sněmovně. Strana LES se v průzkumech neobjevuje.

Video z dnešní tiskové konferenci najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …