Kalousek vydává nové dluhopisy. Chce je prodat až za 20 miliard

06.05.2013 14:48

Spořicí státní dluhopisy si budou moci zájemci v rámci jarní emise objednat od 13. do 31. května. Ministerstvo financí plánuje prodat dluhopisy za deset až 20 miliard korun. Na pondělní tiskové konferenci to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nově budou majitelé z výnosů těchto dluhopisů platit daň 15 procent. Dříve vydaných dluhopisů se to netýká.

Kalousek vydává nové dluhopisy. Chce je prodat až za 20 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministerstvo si zároveň vyhradilo možnost upisovací období zkrátit. "Pokud bude dosažen objem objednávek 20 miliard korun, ukončíme to dříve," uvedl ministr. Zároveň upozornil, že kvůli zdanění ministerstvo přizpůsobilo u dluhopisů výnos. "Dani přizpůsobujeme výnos. Dluhopisy tak zůstávají pro občany stále stejně výhodné," dodal Kalousek.

Investoři si budou moci vybrat z různých druhů dluhopisů

Zájemci si mohou vybrat z obdobné nabídky dluhopisů jako loni na podzim. K dispozici tak budou prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,46 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,82 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 3,07 procenta, 1,5letý diskontovaný dluhopis s výnosem 1,7 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo kvůli dani reálný výnos 0,5 procenta ročně. Loni činila průměrná míra inflace 3,3 procenta, letos očekává MF inflaci 2,1 procenta.

"Kdyby MF vydávalo dluhopisy pro velké investory v aukci, zaplatilo by za ně kolem 0,7 procenta ročně v případě pětileté emise a asi 1,6 procenta při desetileté splatnosti. Cokoliv nabídne MF drobným investorům navíc, znamená dodatečné náklady pro daňové poplatníky. Nemluvě o nákladech na distribuci retailových bondů, tedy zprostředkovatelském poplatku, který MF zaplatí zúčastněným bankám," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

U výnosů nových dluhopisů se bude platit 15procentní daň

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude i nyní. Nově ovšem budou muset lidé u výnosů těchto dluhopisů platit 15procentní daň. Novela zákona totiž od letošního roku zrušila zaokrouhlování. Respektive zaokrouhluje se až daň ze všech dluhopisů, nikoliv z každého zvlášť. Dříve se daňový základ zaokrouhloval na celé koruny dolů u každého dluhopisu, což znamenalo, že daň z dluhopisů o nominální hodnotě jedna koruna se fakticky neplatila. Opatření se netýká již dříve vydaných dluhopisů.

Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy. Dluhopisy v rámci letošní jarní emise vydá MF 12. června.

Distributory dluhopisů budou Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a další

Dluhopisy bude možné pořídit na vybraných pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a České pošty, celkem tedy na 1379 místech.

Distributoři podle vyjádření MF stejně jako v případě předchozích emisí získají 0,34 procenta ročně z objemu prodaných dluhopisů. Ke koupeným dluhopisům si budou moci zájemci také pořídit dárkový certifikát nebo pamětní list emise.

První dluhopisy pro občany Ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…