Kalousek vyděsil národ sdělením, co chystá Andrej Babiš

07.07.2015 13:26

Místopředseda TOP 09 promluvil na brífinku strany k elektronické evidenci tržeb a daňové podpoře biopaliv. Nenechal přitom nit suchou na ministru financí Andreji Babišovi, ale rýpl si i směrem k ČSSD a KDU-ČSL.

Kalousek vyděsil národ sdělením, co chystá Andrej Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Podle Kalouska, respektive TOP 09, je charakteristickým rysem této vlády prosazování soukromých zájmů na úkor zájmů veřejných. „Přesto, že vládní koalici tvoří dvě historicky nejstarší politické strany, ČSSD a KDU-ČSL, neváhají tyto strany potlačovat své výchozí programové ideje a odkládají nebo dokonce ignorují systémová řešení výzev budoucnosti pro okamžitý soukromý prospěch,“ uvedl s narážkou na spolupráci stran s hnutím Andreje Babiše.

Jak exministr financí na brífinku své partaje uvedl, na programu dnešní schůze sněmovny jsou dva body, na nichž je tato skutečnost zvláště patrná. Těmito body jsou podle něj elektronická evidence tržeb a dále pak daňová podpora biopaliv.

Podle strany vyplývá ze statistiky Eurostatu, což je prý jediný důvěryhodný zdroj, že projekt elektronické evidence tržeb přinese likvidaci významného počtu živnostníků a drobných podnikatelů, aniž by přispěl ke zvýšení inkasa DPH do státního rozpočtu a navíc je o tom podle partaje málo zdůrazňováno další obrovské riziko tohoto projektu, kterým je prý zneužití informací. „Největší producent potravin v ČR si z pozice ministra financí chce vybudovat dokonalý monitoring, který mu v reálném čase poskytne všechny potřebné informace o situaci na trhu, finančních operacích a finanční kondici jeho konkurence,“ uvedl Kalousek, podle kterého je celkem srozumitelné, že si takový systém přeje Andrej Babiš, který tak údajně bude mít vše pod kontrolou.

„Nechápeme však motivy jeho koaličních partnerů a apelujeme na ČSSD a KDU-ČSL, aby se nepropůjčily tomu, že za miliardy z veřejných peněz bude pro majitele Agrofertu vybudován on-line monitoring trhu, díky kterému získá dominantní konkurenční výhodu,“ rýpl si druhý muž TOP 09 do takzvaných tradičních stran. Výsledkem by totiž podle Kalouska nebylo narovnání podnikatelského prostředí, ale naopak totální pokřivení hospodářské soutěže a podřízení trhu jednomu oligarchovi.

Agrobaron Babiš

Za další obrovský problém považuje TOP 09 už zmíněnou daňovou podporu biopaliv. „Česká republika od 1. 7. 2015 vědomě porušuje své závazky vůči Evropské unii, protože se ocitla v režimu nepovolené veřejné podpory výroby a distribuce čistých biopaliv,“ řekl ve svém projevu Kalousek, podle kterého bylo možné problému předejít přijetím pozměňovacího návrhu poslance Karla Raise (ANO). „Poslanci KDU-ČSL, ČSSD a ANO 2011 na pokyn vedení svých stran tento pozměňovací návrh nepodpořili a vědomě tak upřednostnili zájmy agrobaronů, z nichž největší je Andrej Babiš, před veřejným zájmem a mezinárodními závazky,“ pustil se dále do koalice místopředseda někdejší vládní strany, který se do Babišova hnutí pustil až s takovou vervou, že zapomněl jeho název, a musel tak o pomoc požádat své stranické kolegy.

TOP 09 prý ale setrvává na pozici, kdy nezpochybňuje evropskou směrnicí nařízené přimíchávání biopaliv do fosilních směsí. „Zásadně však odmítáme pokračování veřejné podpory ze státního rozpočtu,“ řekl Kalousek na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …