Kalousek zuřil: Vláda ukradla vybrané peníze. Ale nakonec je to jinak

06.07.2021 19:49

Vláda v posledních dnech vzedmula vlnu kritiky za své počínání ohledně pomoci lidem a obcím na jižní Moravě postiženým živelní pohromou. Konkrétně když rozhodla o tom, že ze státní podpory na obnovu domu zničeného tornádem bude odečítat výše vyplacené pojistky a darů z veřejných sbírek. Bývalého poslance Miroslava Kalouska (TOP 09) takové jednání zvedlo ze židle: „Vláda de facto ukradla peníze,“ sdílí své velké rozčarování na svém facebooku. A protože nebyl zdaleka jediný, vláda projedná návrh na úpravu jednoho z těchto nařízení.

Kalousek zuřil: Vláda ukradla vybrané peníze. Ale nakonec je to jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Že se od státní podpory na obnovu domu zničeného tornádem odečítá jak výše vyplacené pojistky a dary z veřejných sbírek, je zřejmě z vládního programu schváleného 28. 6. 2021. Exposlanec Kalousek neváhal vládu označit za zloděje.

„Vláda tak de facto ukradla peníze, které lidé posílali, a učinila z nich příjem státu. Všem odpovědným, kteří si svůj majetek pojišťovali, navíc vláda vzkázala, že jsou blbí,“ glosuje přístup kabinetu, který plánoval od státní podpory odečítání pojistky a darů.

„To je zločin a morální hazard,“ konstatoval zhrozený Kalousek a připojil dokument, jak kabinet plánoval výši podpory pro lidi z jižní Moravy vypočítávat.

Protože podobných kritických hlasů ve smyslu, že takový postup není zrovna fér, byla ze strany veřejnosti celá řada, bude se na středečním mimořádném jednání vlády jednat o změně pravidel. Informovala o tom na svém twitteru ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Sama prý plánuje předložit na vládě návrh k úpravě nařízení, podle kterého se mají státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě zkrátit o dary z veřejných sbírek. „Zítra ráno se sejde mimořádně vláda. Hlavním bodem bude program Živel a úprava formulace nařízení vlády tak, aby občané nebyli v nejistotě, že se jim zkrátí dotace o dary z veřejných sbírek,“ uvedla ve své reakci na kritické ohlasy.

Formulaci označila za „nešťastnou“ a rovněž uvedla, že nikdy nebylo v plánu snižovat dotaci o dary. „Spornou větu o darech z pravidel vyjmeme. Úředníci to mysleli dobře, ale je to nesmysl, vyvolává to jen nejasnosti. Proto jsem se rozhodla, že navrhnu vládě vypuštění, aby měli lidé jasno a nebáli se. Dary se z dotace odečítat nebudou!“ ujistila ministryně Dostálová občany.

Stejně jako výše Kalousek i další zástupci opozice kritizují kromě snížení dotace o dary také snížení o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. Zde se však žádná změna pravidel podle Davida Hořínka z odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj zatím nechystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…