Kalouskův kandidátský projev: Nechceme pár desítek bohatých oligarchů, ale bohatou společnost. Komunistické elity rozvrátily vědomí demokracie. Prezident stojí v čele xenofobů

29.11.2015 12:47

Jak už ParlamentníListy.cz čtenáře informovaly, Miroslav Kalousek (TOP 09) se v neděli dopoledne stal podle očekávání předsedou své strany, kde na tomto postu vystřídal po šesti letech Karla Schwarzenberga.

Kalouskův kandidátský projev: Nechceme pár desítek bohatých oligarchů, ale bohatou společnost. Komunistické elity rozvrátily vědomí demokracie. Prezident stojí v čele xenofobů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedou TOP 09 byl zvolen po odstoupivším Karlu Schwarzenbergovi Miroslav Kalousek

Podle nového předsedy čelíme bezprecedentnímu útoku na svobodnou společnost. A jak už to bývá, pustil se obratný řečník do ministra financí Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. „Čím více Zemanů a Babišů, tím méně opravdové demokracie,“ řekl Kalousek v projevu s tím, že odmítá babišismus, což je podle něj víra v to, že je třeba řídit společnost jako firmu. „Na konci není nic menšího než omezení individuální svobody současně se vznikem korporátního a autokratického modelu řízení státu,“ poznamenal..

„Dnes je tu máme otevřeně a v plné síle. Téměř rozvrátili společně sdílené vědomí o správnosti demokratické cesty, zproblematizovali naše evropské a západní směřování, zesměšnili lidskoprávní dimenzi naší zahraniční politiky,“ prohlásil Kalousek s tím, že je to výsledek tlaku struktur komunistického managementu, jehož efektem jsou prý Miloš Zeman a jeho proruští přátelé, kteří údajně působí jako mentální pátá kolona ruského prezidenta Vladimira Putina v Česku.

Trochu překvapivě pak podle Kalouska připravily sametovou revoluci a převrat na konci roku 1989 zpravodajské elity, intelektuální vrchol zločinného režimu, kterým se posléze vývoj vymkl z rukou a toho následně využili kritici změn po listopadu 1989, který podle něj důsledně zveličují chyby a dezinterpretují opatření demokratických vlád.

Jak nový předseda TOP 09 uvedl, jeho strana je údajně unikátní politickou silou, protože prý nejupřímnějším způsobem reprezentuje hodnoty Listopadu 1989, tedy autentické české demokracie. Mezi tyto hodnoty zařadil vedle důrazu na občanská a lidská práva i víru v liberální pojetí kapitalismu.

„Postavit se čelem vůči autoritativnímu chování, vůči nesmírné kumulaci politické, ekonomické a mediální moci, je přitakáním individuální svobodě,“ prohlásil poté Kalousek, když se zastavil u antibabišismu, který je mu často vytýkán za jeho osobní volební program s tím že nenabízí pozitivní témata. „Největším rizikem je naše lhostejnost,“ řekl politik, který TOP 09 založil poté, co odešel z KDU-ČSL. Za hybné síly antidemokratického režimu pak označil údajně rostoucí imperiální ambice Moskvy a koncentraci moci v rukou jednoho člověka.

Soucit nesmí být zneužit

„Jmenování člena vlády s pozitivním lustračním osvědčením, prolomení těžebních limitů, státní vyznamenání pro místopředsedu Štrougalovy vlády (vyznamenání pro Miroslava Tomana, pozn. red) je jen několik mediálně známých případů kácení symbolů svobodného polistopadového vývoje,“ prohlásil dále Kalousek, který označil za úkol pro TOP 09 obranu svobody a plnohodnotné demokracie, přičemž spojencem prý bude každý, komu jde o totéž a podivil se tomu, že vláda ještě nepředložila slibovaný zákon o omezení kumulace vlastnictví v médiích. „Musíme seznamovat veřejnost s rizikem autoritativního vládnutí a aktivně vystupovat proti iluzi vlády pevné ruky,“ uvedl v projevu před delegáty.

„Proti oligarchickému modelu pro pár desítek bohatých rodin chceme postavit model bohaté společnosti,“ prohlásil dále o svých  cílech s tím, že podle něj je klíčová pro liberální kapitalismus vedle podnikatelů a odborníků i svobodná tvůrčí inteligence.

Část svého projevu věnoval nový šéf opoziční TOP 09 uprchlické krizi. „Chceme-li zůstat lidskou společností, nemůžeme rezignovat na soucit a solidaritu,“ řekl, ale dodal, že podle něj nesmí být soucit zneužit. „Mám až mírně skeptický pohled na možnost úspěšné integrace velkého počtu uprchlíků do evropské společnost,“ prohlásil a dodal, že k tomu patří například rozdílné vzorce chování Evropanů a uprchlíků, mezi které patří vztah k ženám či menšinám.

Autoritativní politici a oligarchové nemají nic, co by společnosti nabídli

„Odmítněme xenofobní, rasistické a nesnášenlivé postoje, kterým se, bohužel, staví do čela prezident republiky,“ kritizoval dále Kalousek Miloše Zemana a podotkl, že má na toto téma podobný názor jako premiér Bohuslav Sobotka a kardinál Dominik Duka, přičemž oba vyzval ke spolupráci.

Nemalou část projevu pak Kalousek věnoval zahraniční politice, kde slíbil udržení prozápadního směru, jaký podle něj prosazovali exprezident Václav Havel i Karel Schwarzenberg, tedy udržet Česko v tvrdém jádru Evropské unie. „Čím méně Evropské unie, tím více Moskvy. Čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů. A čím více Zemanů a Babišů, tím méně opravdové demokracie,“ opět rýpl do ministra financí a prezidenta.

Prý bude usilovat o dosažení vyrovnaných rozpočtů a minimalizaci dotací vůči podnikatelským subjektům. Problémem jsou podle něj i pojistné systémy. „Dlouhodobě pozitivního řešení nelze dosáhnout bez vyšší osobní odpovědnosti a především bez vyšší osobní spoluúčasti,“ řekl před straníky Kalousek, podle kterého autoritativní politici a oligarchové nemají nic, co by společnosti nabídli. „Tedy kromě své vlastní chuti náš řídit. Nemají žádný program a nemyslí si v podstatě vůbec nic,“ zakončil náhradník Karla Schwarzenberga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…