Kameny, prasklá lebka... Migranti zaútočili na polské pohraničníky. A přišla odpověď

16.11.2021 16:53

Vyostřená situace nastala na bělorusko-polské hranici. Část skupiny migrantů zaútočila na polské policisty a vojáky kamením. Jeden policista byl vážně zraněn. Běloruský prezident chce mluvit s německou kancléřkou a francouzským prezidentem.

Kameny, prasklá lebka... Migranti zaútočili na polské pohraničníky. A přišla odpověď
Foto: Repro Twitter
Popisek: Migranti na hranicích Polska a Běloruska

Incident se odehrál v úterý dopoledne na hraničním přechodu Bruzgi–Kuźnica. Tam stovky lidí strávily chladnou noc ve stanech a nedalekém improvizovaném tábořišti. Podle polských úřadů velká skupina migrantů začala na polské vojáky a policisty házet přes hraniční plot kamení a další předměty. Polská strana odpověděla nasazením vodního děla a slzného plynu. Jeden policista byl zraněn. Pravděpodobně se jedná o frakturu lebky.

„Migranti zaútočili na naše vojáky a důstojníky kameny a pokoušejí se zničit plot a dostat se na polské území. Naše jednotky použily slzný plyn, aby agresi utlumily,“ uvedlo na Twitteru polské ministerstvo obrany podle serveru Seznam Zprávy.

„Hlavní poradce lídryně běloruské exilové opozice Svjatlany Cichanouské Franak Vjačorka napsal, že na záběrech z běloruské strany jsou vidět běloruští vojáci. Podle Vjačorky tak mohl být útok vyprovokován lukašenkovými jednotkami. Ty navíc migrantům znemožňují návrat do běloruského vnitrozemí,“ uvádí server s tím, že běloruští ozbrojenci doprovázeli migranty při přesunu na hraniční přechod z několika set metrů vzdáleného tábořiště přímo u hranice. Na povrch vypluly zprávy, že běloruské jednotky rozdávají mezi lidmi slzný plyn.

Ze záměrného vyvolání migrační krize je viněn běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, který se udržel u moci v údajně zmanipulovaných volbách pomocí represe. Ten prý chce zabránit ve zvrhnutí situace ke konfrontaci s ostatními státy. Nerozumí tomu, proč Poláci svou hranici tak střeží. „Nechápu, proč se nasazují letadla, vrtulníky a tanky proti uprchlíkům,“ uvedl prezident s tím, že o krizi chce mluvit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…