Kamery v jednací síni jsou účinnou sebeobranou, věří Bártův soudce

09.03.2012 22:47

Soudní proces s Vítem Bártou podle soudce rozhodně není žádná „absurdní reality show“, jak se vyjádřil prezident Václav Klaus. K vyloučení veřejnosti z procesu podle soudce Jana Šotta není žádný zákonný důvod a přítomnost kamer podle jeho vyhodnocení v tomto případě ničemu neuškodí.

Kamery v jednací síni jsou účinnou sebeobranou, věří Bártův soudce
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

„Dal se očekávat velký mediální zájem. Když se jedná o veřejné projednání, tak jsem podle zákona povinen zajistit, pokud je to možné, aby veřejnost měla adekvátní přístup k tomu jednání,“ uvedl soudce Šott v rozhovoru pro server Aktuálně.cz s tím, že pro zpřístupnění procesu museli i dovybavit jednací síň lavicemi z jiné místnosti.

Přítomnost kamer přímo v jednací síni je přesto podle soudce spornou otázkou, která záleží čistě na rozhodnutí předsedy senátu. Hlavním záměrem soudce při volném přístupu kamer je především transparentnost jednání a online přenos považuje soudce i za účinnou sebeobranu.

„Na konci řízení budu muset odůvodnit rozhodnutí, ať už bude jakékoli. Nejlepší možnou obranou pro soudce, aby se zamezilo různým spekulacím, je možná to, aby bylo vidět, že odůvodnil to, co se v jednací síni odehrálo,“ vysvětlil Šott.

Politikům kamery nevadí

Zároveň ale přiznal, že v jiných případech by byl ohledně kamer zdrženlivější. Obvykle totiž obžalovaní nebývají zvyklí hovořit do kamery a jejich přítomnost by tak mohla značně omezit jejich právo na obhajobu.

„V tomto případě je z celého líčení patrné, že obžalovaným nahrávání hlavního líčení nijak nebrání v tom, aby prezentovali svoji obhajobu, a nemá to negativní vliv na jejich psychiku, alespoň viditelně ne,“ doplnil.

Žádný osobní nátlak nepociťuji

Že by se někdo pokoušel ovlivňovat průběh jednání soudce nepociťuje, stejně jako tlak ze strany politiků, kteří na adresu procesu nešetří ostrými výroky. Jan Šott je ale nesleduje, nemá na to čas.

„Pokud jde o mě, tak já sem nastoupím ráno v osm třicet, končíme kolem páté, pak si musím pročíst výpovědi svědků na druhý den, takže ani nestíhám sledovat mediální reakce,“ popsal soudce své vytížení.

Přímé pokusy o ovlivňování zatím také nezaznamenal, strach z odposlechů či sledování také nemá. „Opravdu jsem se s něčím takovým nesetkal a jsem tomu rád,“ dodal soudce, který má zářez na pažbě například za odsouzení člena Berdychova gangu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…