Kampaně politických stran v cizině hlídají protikorupční i volební úřad

01.12.2011 13:42

Jak by mělo být financování politických stran kontrolováno? Měl by stranám někdo ukládat pokuty za překročení kampaně a kdo? O potřebě alespoň nějaké kontroly hovořili účastníci mezinárodního semináře o financování politických stran. O semináři, který pořádala Česká republika v Americkém centru v Praze, informoval Český rozhlas.

Kampaně politických stran v cizině hlídají protikorupční i volební úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Veřejnost by měla vědět, odkud politické strany dostávají peníze. Na tom se všichni účastníci mezinárodního semináře shodli. Rozdílné názory ale měli lidé na to, zda by příjmy stran měla kontrolovat nějaká nezávislá instituce. Pokud ano, měla by mít podle nich zároveň možnost ukládat i pokuty, anebo jiné tresty.

Tony Stafford z britské Volební komise ale podotkl, že v různých evropských zemích podobné kontrolní instituce již existují, i když záběr jejich činnosti se liší.

„Členské příspěvky politických stran jsou obecně velmi nízké, třeba ve Velké Británii tvoří u velkých stran jen dvě až tři procenta jejich příjmů," zmínil k problému také Stafford. Volební komise, kterou zastupuje, je prý nezávislým orgánem, který dohlíží nad činností politických stran.

„Volební komise poskytuje granty opozičním stranám v britském parlamentu a v regionálních parlamentech na jejich činnost a taky existuje podpora pro ty, kdo ve volbách kandidují, ale většina příjmů jsou buď dary, nebo příjem z podnikání," zmínil také Angličan Stafford.

Politické strany musejí podle jeho slov britské Volební komisi každé tři měsíce hlásit sumy, které přesáhnou 7,5 tisíce liber, tedy asi 223 tisíc korun. A od roku 2006 musejí hlásit i půjčky, které si berou.

Dárcem jen člověk zapsaný v seznamu voličů

„Dárcem může být člověk zapsaný v seznamu voličů, nebo organizace nebo firma, která je v Británii registrovaná a podniká tam. Volební komise kontroluje i výroční zprávy politických stran a ověřuje, zda strany nepřekračují povolené výdaje na volební kampaň před parlamentními volbami," informoval rozhlas o semináři.

„Pro stranu, která postaví kandidáta do všech volebních obvodů v zemi, bude národní limit na volební kampaň kolem 19 milionů liber. Běžně strany neutratí tolik, jen dvě největší strany se k limitu přiblížily v roce 2005. V minulých volbách už obě utratily méně. A samozřejmě se vede debata, zda by se limity neměly ještě víc snížit, aby klesla poptávka po finančních darech," dodal k tématu Stafford.

Lotyšský protikorupční úřad může straně další kampaň zakázat

Rozhlas dále uvedl, že vládní Úřad pro prevenci a boj s korupcí funguje už osmý rok i v Lotyšsku. Tam mají občané možnost zjistit podrobnosti okolo nákladů stran na volební kampaně.

A v pozoru je v takovém případě i Lotyšský protikorupční úřad. Ten totiž může při překročení limitu politické straně další kampaň zakázat. Protikorupční úřad navíc na svém webu zveřejňuje i všechny finanční dary, které stranám přicházejí, i to když se jedná o minimální částky.

V Lotyšsku navíc smějí politické strany obdarovávat pouze jednotlivci, právnické osoby to mají zakázané.

„Zjistili jsme, že je to jediný způsob, jak se vyhnout neprůhledným darům od smyšlených firem, které někdo založí během předvolební kampaně, aby utajil skutečné dárce. Volební právo mají pouze fyzické osoby, tak proč by měly mít firmy dovoleno dávat dary? Obchodní společnosti by pak chtěly jedině ovlivnit regulaci v odvětví, ve kterém podnikají," zmínila k problému Diana Kurpniece.

Navíc se do  těchto aktivit podle zástupkyně z Lotyšska zapojují i média, která prý posílají informace o svých cenách reklamy a sdělují i částky, které píšou do smluv s politickými stranami.

„I politické strany nám dokládají, kolik za reklamu zaplatily a kde inzerují. Tyto informace porovnáváme a kontrolujeme, zda strana nepřekročila limit pro konkrétní volební kraj. Jakmile se některá strana přiblíží k limitu, upozorníme ji, že musí být opatrnější," dodala Kurpniece.

Právě britská i lotyšská zkušenost podle rozhlasu ukazují, že pokud existuje dohled a sankce, chovají se politické strany ukázněněji.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…