Kancléř Kurz se chystá na předsednictví EU. Bruselu nejspíš bude z jeho agendy pěkně horko

29.05.2018 21:16

Rakouský kancléř Sebastian Kurz usiluje o to, aby hlavní prioritou rakouského předsednictví Evropské unie bylo téma azylové politiky a nelegální migrace. Rakouská média však uvádějí, že v tom nevidí takovou nutnost, s jakou toto téma Kurz prosazuje.

Kancléř Kurz se chystá na předsednictví EU. Bruselu nejspíš bude z jeho agendy pěkně horko
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Blížící se rakouské předsednictví řešilo zasedání rakouské vlády. Hlavní téma je u modro-tyrkysové koalice jasné, a sice migrace, píše rakouský list Kurier. „Jak ministr vnitra, tak i ministr zodpovědný za agendu o EU, varují před novým proudem uprchlíků přes Balkán. Ministr vnitra uvádí stoupající čísla azylu v jižní Evropě,“ uvádí Kurier a dodává, že jej podpořila také ministryně zahraničí Kneisslová, která vyslala přes ORF podobné varování. Kancléř Sebastian Kurz následně prý sdělil, že se střední Evropa musí tématu nelegální migrace věnovat.

Rakouský deník, ze kterého zprávu pro české čtenáře přeložil server ČasopisArgument.cz, upozorňuje na skutečnost, že se do centra pozornosti vrací Kurzovo oblíbené téma, kterým je uzavření balkánské cesty. „Řecko zaznamenává silně rostoucí počty azylantů, 144 % ve srovnání s předchozím rokem, letos přišlo 18 000 migrantů. Jde především o Pákistánce, kteří přišli přes albánskou cestu,“ uvedl Kurz. Pokud by měly počty nadále růst, pak by se podle kancléře i ministra vnitra rakouská hranice musela zavřít, stejně jako v roce 2015. Ochrana hranic by se měla stát klíčovým tématem rakouského předsednictví.

Původní zdroj ZDE.

Jenže list Kurier přináší trochu jiná fakta, než kancléř uvádí. V Rakousku je podle informací deníku aktuálně o 40 % méně žádostí o azyl než v minulém roce a čísla potvrzují lehké navýšení příchozích přes Balkán. Kurz říká, že zatím není důvod k panice, ale čísla jsou vysoká, a proto je potřeba být připraven. „Ani Kurz, ani Strache prozatím neuvedli, co je ten kritický bod u albánské cesty,“ připomněl rakouský deník s tím, že vláda bude zároveň představovat svůj model minimálního pojištění, které prý pojednává o snížení dávek pro uprchlíky.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…