Kandidát Korčok a Soros. Důkaz o setkání a pochvala

01.04.2024 22:24 | Monitoring

Slovenský prezidentský kandidát Ivan Korčok se v posledních týdnech podle svých slov setkává s tvrzeními, že jej platí americký finančník George Soros, a šířit se mají výroky o jeho přítomnosti na schůzce exprezidenta Andreje Kisky s finančníkem Georgem Sorosem. Na té však podle svých slov a informací slovenského premiéra Roberta Fica nikdy nebyl. Vítěz prvního kola slovenských prezidentských voleb se přitom netají, že se o několik let později nakonec se Sorosem sešel. Byť nešlo přímo o Sorose staršího, nýbrž o jeho syna Alexandra. Za přítomnosti českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se synem George Sorose jednali „o budoucnosti Evropy“.

Kandidát Korčok a Soros. Důkaz o setkání a pochvala
Foto: Youtube
Popisek: Ivan Korčok

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41574 lidí
Korčok o podpoře ze strany Sorose sám rád vtipkuje a zmínit jméno amerického miliardáře s maďarskými kořeny neopomenul ani při svých předvolebních setkáních.  „Jednou mi někdo řekl, že můj problém je, že vypadám jako americký agent,“ vtipkoval například v první půli března v Bratislavě, a reagoval tak na to, že se o něm mělo na Slovensku šířit, že je americký agent a platí jej George Soros.

Právě Sorosovo jméno zaznívá v souladu s tím, že se s ním měl slovenský exministr zahraničí a vítěz prvního kola prezidentských voleb Korčok údajně setkat v roce 2017 v New Yorku v průběhu Valného shromáždění OSN. Šíří se také program, kde je skutečně Korčokovo jméno uvedeno s tím, že měl být doprovodem tehdejšího slovenského prezidenta Andreje Kisky během jeho setkání se Sorosem.

Korčok však již v březnu 2018 zdůraznil, že nakonec prezidenta ke známému finančníkovi nikdy on ani nikdo další ze slovenské delegace nedoprovodil.

Že nebyl Korčok skutečně přítomen setkání Kisky se Sorosem, mimo jiné potvrdila i slova aktuálního premiéra Roberta Fica, jenž právě to, že nikdo další schůzce nebyl přítomen, potvrzoval. „Žádám prezidenta o odpověď, o čem byla schůzka, na které Kiska neměl s sebou žádného zástupce slovenského ministerstva zahraničí,“ uvedl o několik měsíců dle serveru HNonline.sk Fico a potvrdil tak, že se podle jeho informací Korčok se Sorosem nesetkali.

Tehdejší i současný slovenský premiér Robert Fico v březnu 2018 o setkání Kisky s finančníkem Georgem Sorosem hovořil v souvislosti se situací po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, kdy se Kiska vyslovil pro předčasné volby.

„Události, které se staly po vraždě, mají nějaký rukopis,“ řekl Fico. „Chci dnes položit panu prezidentovi jednoduchou otázku – 20. září 2017, New York, Pátá avenue. Ptám se, proč šla hlava státu soukromě k člověku, který má velmi pochybné jméno? Tím člověkem je pan Soros,“ zaznělo od Fica během tiskové konference a novinářům zdůraznil, že schůzce nebyl podle Fica přítomen nikdo z diplomacie.

Korčok v té době Ficovu informaci, že se nesetkal se Sorosem, potvrdil. Podotkl, že byl opakovaně konfrontován s otázkami novinářů na stejné téma: „Zda jsem se zúčastnil setkání prezidenta Kisky s G. Sorosem v New Yorku a jestli budu komentovat údajný převrat s Georgem Sorosem u kormidla.“

„Má odpověď zaslaná médiím je následující: co se týče setkání prezidenta Kisky s Georgem Sorosem loni v září v New Yorku, mohu potvrdit, že jsem se nezúčastnil ani já, ani nikdo z delegace MZVaEZ SR. Současně je můj osobní názor, že politický vývoj na Slovensku není nijak ovlivněn ze zahraničí,“ uvedl Korčok.

Kiskův mluvčí Roman Krpelan si však i přes toto tvrzení premiéra Fica i Korčoka, jenž byl mezi lety 2015 a 2018 státním tajemníkem na slovenském ministerstvu zahraničí, stál za tím, že na setkání prezidenta se Sorosem 20. září 2017 v New Yorku přítomen zástupce resortu diplomacie byl.

Podle Kisky se tehdejší setkání týkalo slovenských Romů. Soros jej podle něj „inicioval na základě titulku v New York Times, který psal o úspěchu Romů ve Spišském Hrhově“. „Jeho nadace se romskou problematikou zabývá již řadu let,“ poznačil a tvrzení, že se setkání týkalo Romů, později pro HNonline.sk uveřejnil také Sorosův mluvčí Michael Vachon. „Pan Soros nehraje žádnou roli v nedávném projevu prezidenta Kisky ani v nedávných demonstracích na Slovensku,“ ujišťoval tehdy s tím, že hlavním diskutovaným tématem mělo být, jak pomáhat v integraci romské komunity na Slovensku.

Korčok, jenž začínal v devadesátých letech po rozdělení Československa v diplomacii jako tajemník velvyslance v německém Bonnu, se v diplomacii pohyboval po velkou část své kariéry. V roce 1996 a 1997 byl tiskovým mluvčím slovenského ministerstva zahraničí, v letech 1998–1999 působil jako chargé d’affaires na slovenském velvyslanectví ve Švýcarsku a v letech 1999–2001 byl zástupcem slovenské mise při NATO.

Významnou pozici spojenou s NATO získal také v roce 2003, kdy byl vedoucím delegace pro přístupová jednání Slovenska do NATO. V letech 2005 až 2009 působil jako velvyslanec v Německu a následně byl mezi lety 2009 až 2015 stálým představitelem Slovenska při Evropské unii.

Mezi lety 2015 a 2017 se během druhé vlády premiéra Roberta Fica stal zmocněncem slovenské vlády pro slovenské předsednictví v Radě EU. V letech 2015 až 2018 byl rovněž opětovně státním tajemníkem na ministerstvu zahraničních věcí a evropských záležitostí.

Od září 2018 do března 2020 působil Korčok jako slovenský velvyslanec ve Spojených státech a mezi dubnem 2020 a zářím 2022 byl ve vládě premiéra Igora Matoviče a později Eduarda Hegera ministrem zahraničí. Jmenován byl tehdy do této funkce jako nominant strany Svoboda a solidarita.

A právě v době svého ministerského období se již Korčok se Sorosem skutečně sešel. Nešlo však přímo o George Sorose, nýbrž o jeho syna Alexandra Sorose, jenž vloni získal od svého otce nadaci Open Society Foundations (OSF). V době setkání s Korčokem byl Alexandr Soros jejím viceprezidentem.

Setkáním se Korčok netajil. Uvedl, že se schůze odehrála v rakouském Alpbachu, kde byl na pozvání tamního ministra Alexandra Schallenberga, kde se podle něj jednalo o budoucnosti Evropy.

„Budoucnost nás všech závisí na tom, zda dokážeme Ukrajině pomoci v jejím boji o přežití. Zatím jsme v této historické zkoušce obstáli. Skutečnost, že jsme dokázali reagovat jednotně a solidárně, posiluje geopolitické postavení Evropy a dává nám naději v obnovení mezinárodního řádu, který jsme po desetiletí budovali s cílem udržet mír a prosperitu. Evropská unie reagovala na ruskou agresi sankcemi proti Rusku a bezprecedentní finanční podporou Ukrajiny a členských států, které jí pomáhají,“ poznamenal tehdy Korčok.

„Aby se nerozvíjely konspirační teorie, jak jsme tomu byli svědky v minulosti, informuji také velmi transparentně o svém setkání s Alexandrem Sorosem, viceprezidentem Open Society Foundations, s nímž jsem diskutoval o aktivitách této organizace na podporu integrace západního Balkánu do EU a ocenil jsem jeho činnost při budování občanské společnosti jako základu liberální demokracie,“ informoval slovenský kandidát na prezidenta.

Setkání v rakouském Alpbachu s Alexanderem Sorosem byl přítomen také český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). S protějšky ze zemí tzv. Slavkovského formátu, který tvoří Česko, Slovensko a Rakousko a Alexanderem Sorosem řešili otázky týkající se ruské agrese na Ukrajině, role EU ve světě, vízové politiky, vztahů s Ruskem, Ukrajinou, USA, Čínou a zeměmi západního Balkánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi už nic horšího než styky se Sorosem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 02.04.2024 9:37:58
ať už sterým nebo synem neexistuje. V případě Korčoka začíná být jasné co je zač a kam by chtěl vést Slovensko. Sorose ovládá nejbohatší americká oligarchie a jeho úkolem je rozvracení celé planety v její prospěch. Lipavský je samozřejmě v této partě jen trapný, polovzdělaný poskok. Předvídavost Zemana byla obdivuhodná.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…