Kandidát na prezidenta Franz: Má kampaň? Půjde zhruba o desetitisíce

10.08.2012 10:29

Výtvarník a hudební skladatel Vladimír Franz, který na začátku 90. let navštěvoval koncerty kapely Orlík, v rozhovoru MF Dnes odmítl, že by někdy sympatizoval se skinheady. Prozradil ale, že svou kandidaturu na post prezidenta vážně myslí. Proto již začal připravovat svůj podpůrný tým - do kampaně hodlá ze svého investovat několik desítek tisíc korun.

Kandidát na prezidenta Franz: Má kampaň? Půjde zhruba o desetitisíce
Foto: archiv V. Franze
Popisek: Prof. JUDr. Vladimír Franz

Pedagog z Divadelní fakulty AMU a výtvarník Vladimír Franz oznámil kandidaturu na post prezidenta republiky poté, co ho k tomu vybídli jeho příznivci na Facebooku. Kromě něj přibyly v poslední době mezi uchazeče také herečka Táňa Fischerová a advokátka Klára Samková, která jako členka TOP 09 bude kandidovat proti stranickému šéfovi Karlu Schwarzenbergovi 

„Pro mne je důležitá vize, naděje, kterou prezident má dávat,“ zmínil v rozhovoru s Barborou Tachecí Franz ke své úvaze o postu. Prý i o Václavu Havlovi také kdysi říkali, že byl snílek a vizionář. On sám by ale byl spokojený, kdyby se mezi český lid vrátil lidský rozměr do různých oborů. „Svět politiky se začal zabývat sám sebou a rezignoval na občana,“ uvedl.

Proč bych byl nedoceněn? Mám šest cena Alfreda Radoka

Jako umělec si ale o sobě nemyslí, že by byl nějak nedoceněn. „Nejsem umělecky nedoceněn. Mám šest cen Alfreda Radoka, mé věci hraje Národní divadlo a Česká filharmonie…“

Kromě jiného také sdělil, že před sedmi lety jeho úvahy o prezidentském postu byla jen legrace, ale dnes tuto věc myslí naprosto vážně.

„Dneska to vůbec není sranda. Ani náhodou. Myslím to vážně. Není mi deset, takže tuším, co taková věc obnáší. Jiný způsob života, jiný způsob organizace času, seznamovat se s novými věcmi," řekl dále Franz pro MF Dnes a prozradil, že začíná připravovat svůj podpůrný tým, do kampaně ale hodlá ze svého investovat jen několik desítek tisíc korun.

„Sám jsem schopen do toho investovat něco ze svých skutečně skromných úspor, nepohybuji se v showbyznysu, takže půjde zhruba o řád pár desetitisíců,“ poznamenal k tomu.

Oni jsou ty texty slabomyslné

Umělec také popřel, že by někdy sympatizoval se skinheadským hnutím. Připustil sice, že chodil na začátku 90. let na koncerty skupiny Orlík, která měla k tomuto hnutí blízko, prý to ale bylo jen kvůli Danielu Landovi.

„Viděl jsem asi dvě zkoušky a asi tři koncerty, víc to nebylo. Mne zajímal Dan Landa, kterýho jsem si jaksi studoval z hlediska potenciálního zpěváka šansonu," dodal s tím, že ale texty skupiny byly vždy poněkud slabomyslné.

„Člověk, který vyrůstal na Brahmsovi, Šostakovičovi, na Pendereckém, na Smetanovi, Dvořákovi… snad si nemyslíte, že by tohle člověk mohl vzít vážně? Ať už jako muzikant, nebo jako člověk, který se v mládí kamarádil s Fratniškem Hrubínem?“ doplnil pak profesor k narážkám Tachecí na texty písní Orlíku. Celá věc kolem skupiny jej prý kdysi zajímala jen jako sociální studie.

Mašínům by metál nedal

Otázky Barbory Tachecí se také stočily na to, zda by někdy jako prezident vyznamenal bratry Mašíny. Na to ale reagoval Franz krátce. „Ne,“ řekl pouze. Naopak by rád vyznamenal Karla Šiktance, Ivana Wernische, či profesora Pirka.

Franz je také známý svým nepřehlednutelným tetováním. S tím, jak je potetován, je ale prý spokojen. „Nestojí to tak, jestli mne to baví. Je to mojí součástí, stalo se to mou součástí. Ale že je to mojí součástí, mě baví,“ uvedl k tomu. „Nedělal jsem si statistiku, ale myslím, že to na škodu nebylo,“ doplnil pak k dotazu, zda se jeho bodyart líbí i ženám.

K favoritům prezidentských voleb zatím podle průzkumů veřejného mínění patří expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman a ekonom Jan Švejnar, který ale zatím kandidaturu neoznámil. O Hrad usilují také místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS, sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier či ekonom Vladimír Dlouhý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: olb

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…