Kardinál Duka: Že lidé nechtějí církevní restituce? Zmanipulované průzkumy

29.03.2012 11:18

Kardinál Dominik Duka zavítal mezi představitele horní komory a snaží se převážně levicově orientované senátory přesvědčit o tom, že majetkové narovnání státu a církví má svůj smysl i v dnešní době, kdy se české ekonomice nedaří nejlépe. Kardinál se přitom odmítá v diskusích vrátit před rok 1948 a nechce přistoupit na tezi, že by se církvím neměl majetek vracet, protože o něj přicházela např. už za císaře Josefa II.

Kardinál Duka: Že lidé nechtějí církevní restituce? Zmanipulované průzkumy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

V horní komoře parlamentu probíhá debata o navrácení majetku církvím. Levicová opozice, která má v Senátu většinu, dlouhodobě majetkové narovnání odmítá, nejčastější argument je, že stát musí řešit naléhavější problémy. O potřebě vyrovnání se je však snaží přesvědčit kardinál Dominik Duka. Zdůrazňuje mimo jiné, že argumentace oponentů vyrovnání majetkových křivd je v jistém směru pomýlená.

Dejte státní majetek Klausovi

„Kdybychom měli přistoupit na to, že církve majetek nikdy nevlastnily – slovanské občiny, nebo v případě, že bychom se chtěli vrátit do království, musel bych požádat parlament, aby veškerý majetek státu připsal prezidentu republiky, panu prof. Václavu Klausovi, protože tak to tehdy bylo,“ zdůraznil kardinál.

Duka v této souvislosti odmítá i průzkumy veřejného mínění, které jasně ukazují, že většina lidí se staví proti vyrovnání. Duka tyto sondy do společnosti označuje za částečně zmanipulované, neboť konečnou odpověď podbarví již typ otázky. Kdyby se jeho někdo zeptal, zda chce jako řadový občan církvím darovat 59 miliard korun, byl by také řekl ne.

SLEDUJEME téma  Miliardy pro církve

„Kdybych nebyl arcibiskup pražský, ale třeba řadový kněz, tak bych řekl, že ne… ale my víme, že se nejedná o žádný dar.“  Jestliže by to někdo chtěl prezentovat jako dar a ne jako navrácení majetku, církev  by mohla chtít otevřít problematiku náhrady ušlého zisku, kterou parlamentní komise vyčíslila přibližně na 160 miliard korun. Tato problematika však zůstává uzavřena.

Kardinál ocenil dohodu církevních představitelů

Jestliže k narovnání dojde, bude podle Duky na bedra církví naložena nemalá odpovědnost spojená se samostatným hospodařením, ale církve je na sebe rády vezmou, neboť to v konečném důsledku prospěje všem občanům, rozhodně si polepší oproti dnešnímu stavu.

Kardinál také ocenil fakt, že se podařilo uzavřít dohodu mezi představiteli jednotlivých církví. Zdůraznil přitom, že nejde o nějaký kompromis, ale projev vzájemného respektu.

„Skutečnost, že tu vedle sebe sedíme s Joelem Rumlem z Ekumenické rady církví a Tomášem Krausem, tajemníkem Federace židovských obcí ČR, je projevem vzájemného respektování a vzájemné úcty,“ uzavřel Duka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…