Kardinál Duka ke kauze Lidl: Zatím mažou kříže z fotografií, brzy je možná budou i strhávat

03.09.2017 15:38

Kardinál Dominik Duka se nezdržel kritiky, která se snesla na obchodní řetězec Lidl. Ten na některých obalech retušoval kříže z řeckých kostelů. Podle Duky jde o bezprecedentní a nekulturní akt. Píše o tom server iRozhlas.cz.

Kardinál Duka ke kauze Lidl: Zatím mažou kříže z fotografií, brzy je možná budou i strhávat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Duka totiž napsal dopis řeckému velvyslanci v Praze, kterému v celé kauze vyjádřil podporu. Napsal to, že přestože se představitelé obchodního řetězce omluvili, nezbaví se hořké chuti z toho, v jakém světě žijeme.

Lidl odmazal kříže z řeckých kostelů na některých výrobcích a letácích v rámci propagace řeckého týdne ve svých obchodech. Za svůj krok se sice omluvil, ale předtím jej zdůvodňoval politickou a kulturní neutrálností. 

Původní text ZDE.

Duka k tomu dodal, že zatím jde jen o falšování fotografie, brzy však může jít o reálné odstraňování křížů. V dopise řeckému velvyslanci pak uvedl, že naše evropská civilizace je tvořena několika kořeny. „Řecká demokracie a filozofie je jedním z těch nejdůležitějších,“ podotkl s tím, že jejich neznalost, ignorování a potlačování jejich vnějšího výrazu svědčí o prioritách, které mají někteří obchodníci.

„Prosím, abyste přijal těchto pár řádků jako výraz podpory Vaší krásné zemi a také jako výraz odporu před falšováním dějin a útokem na kulturní dědictví celého lidstva,“ uzavřel svůj list Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…