Kardinál Duka se v rozhovoru rozčiloval: My že jsme nenažraní? Vždyť stát nám dává korunu padesát z tisícovky

20.12.2014 13:09

Arcibiskup a kardinál Dominik Duka tvrdí, že církevní restituce vyvolávají u části veřejnosti pocit spoluviny za věci, které se stát neměly. V rozhovoru pro chystané vydání časopisu Týden také uvedl, že katolická církev nechce slibovat jako politické strany nebo hnutí.

Kardinál Duka se v rozhovoru rozčiloval: My že jsme nenažraní? Vždyť stát nám dává korunu padesát z tisícovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Nedávno kardinál Duka uvedl, že katolická církev je pod palbou nespravedlivé kritiky. Jsou za tím i církevní restituce? Kardinál znovu vysvětloval, že dojde k odluce státu od církve a tudíž pak už žádná církev nedostane z daní poplatníků ani korunu.

„My jsme s politiky dohodli, že ukončíme financování církví státem a půjdeme cestou plné soběstačnosti. Zkrátka že svůj provoz budeme financovat sami. Na základě toho pak stát církvím vrátí ty věci, které jim byly v roce 1948 bez náhrady odňaty,“ vysvětlil.

Část lidí prý má pocit spoluviny za věci, které se v minulosti odehrály

Ale část veřejnosti i tak vnímá vrácení majetku negativně. „A výsledek je, že jsme chamtiví, nenažraní a okrádáme stát? To odškodnění nám bude vypláceno třicet let ve výši 1,5 miliardy. Pro provoz organizace je to podobná částka, jako kdyby si někdo stěžoval, že bude muset vyrovnat svůj dluh tím, že mi bude ročně dávat korunu padesát z tisícovky,“ snaží se odkrýt situaci Duka.

Problém podle něj může být v tom, že jde o určitou tečku za historickými událostmi, které se neměly stát. „Část lidí pak má pocit spoluviny, část může být jejich názory infikována. Vím, že je to menšina, ale ve společnosti, ve které byly závist a nenávist pěstovány jako státní ideologie, je to trochu nebezpečná rozbuška,“ uvádí hlava katolické církve v Česku.

My nechceme slibovat jako nějaké strany či hnutí…

Proč tedy církev lidem neslíbí, že dá získané prostředky na charitu?„Ale já nechci být jako některé politické strany nebo hnutí, které slibují lidem modré z nebe. My jsme neřekli, že nebudeme dávat peníze na charitu. My ji provozujeme už teď,“ zdůrazňuje pro Týden kardinál.

Veřejnost si podle něj málo uvědomuje, že církev je zřizovatelem více než deseti tisíc jednotek, organizací, ve kterých pracuje spousta zaměstnanců. A podíl duchovních v nich prý nepřesahuje dvanáct nebo patnáct procent. „Zbytek jsou obyčejní lidé, kteří mají rodiny a musejí být z něčeho živi,“ zdůraznil další rozměr působení církve Duka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…