Kardinál Vlk srovnal ČSSD kvůli církevním restitucím se Stalinem. A narazil

27.08.2012 7:12

Výroky kardinála Vlka, v nichž přirovnává předvolební kampaň ČSSD mířící proti bohatnutí církve k nacistické nebo stalinské propagandě, jsou naprosto skandální, napsal server Britskélisty.cz.

Kardinál Vlk srovnal ČSSD kvůli církevním restitucím se Stalinem. A narazil
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

Britskélisty.cz poukazují na historickou tradici sociální demokracie, která se vždy v různých zemích prezentovala jako bojovnice proti bohaté a mocné církvi a proti klerikalismu. Zároveň se sama stávala obětí komunistických, fašistických a zvláště nacistických režimů.

Prezident Masaryk pojímal moderní dějiny západní Evropy jako boj demokracie s katolickou teokracií. V souladu s tímto postojem je jisté, že i on by se proti církevní restitucím postavil. „Je proto snad masarykismus blízký komunismu či nacismu?“ tázají se Britskélisty.cz. Naopak je důležité si podle nich vzpomenout na fakt, že právě římskokatolická církev se na fašistických režimech aktivně podílela.

Majetek církve kdysi získaly podle pravidel feudálních vlád, která dnes považujeme za nespravedlivá a proticivilizační, neboť zahrnovaly porobu obyvatel či útlak žen a menšin. Z tohoto důvodu je zcela legitimní požadovat, aby církve měly malou ekonomickou a politickou moc, uvedly Britskélisty.cz, aniž by to mělo něco společného s nacismem či komunismem.

Podpora organizovaného zločinu

Server napsal, že bohužel zřejmě nedošlo k tomu, aby se římskokatolická církev od dob aliancí oltáře a trůnu změnila na demokratickou instituci, ba dokonce její skandály jako například ten Macielův nám říkají, že jakékoliv dávání majetku římské církvi znamená podporování mezinárodního organizovaného zločinu.

Vlkovy výroky hodnotí Britskélisty.cz jako ukázku toho, že touha po majetku dokáže zbavit soudnosti i člověka, který svými celoživotními postoji a skutky budil úctu. „Místo toho, aby kampaň ČSSD chápal jako pokračování staleté tradice západní demokratické levicové politiky, spojil ji s nacisty a komunisty, kteří demokratickou levici vždy nenáviděli svorně ze všeho nejvíce.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …