Kardinála Vlka rozčílila dohoda Duky se Zemanem o převodu nemovitostí. Církev prý měla dostat mnohem více...

16.07.2015 18:06

Podmínky memoranda o převedení dvou nemovitostí na Hradě církvi, které dnes podepsali prezident Miloš Zeman s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, jsou podle kardinála Miloslava Vlka protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy.

Kardinála Vlka rozčílila dohoda Duky se Zemanem o převodu nemovitostí. Církev prý měla dostat mnohem více...
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

Církev má podle memoranda dostat zpět Jiřský klášter a Nové probošství, na oplátku se ale vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Navíc se zaváže, že obě nemovitosti do pěti let opraví.

Právě tyto aspekty dohody Vlkovi nejvíce vadí. "Já mám na mysli to, že zákon o restitucích nestanoví žádné takové podmínky, jako že nabyvatel musí objekt opravit, nebo že nesmí žádat další objekt, na který má ze zákona právo. Takové podmínky jsou protizákonné, protiústavní a hrubě porušují demokratické principy," uvedl kardinál.

Kritika restitucí byla už v minulosti

Vlk některé aspekty církevních restitucí kritizoval už v minulosti. Tvrdil například, že církev porušila vlastní předpisy, když se dostatečně nepostavila proti tomu, aby zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi přijatý v roce 2012 výslovně vyloučil svatovítskou katedrálu z restitucí. "Když strana církevní, zodpovědná za majetek zjistila, že v zákoně je onen přílepek, a nic proti tomu neudělala... porušila povinnost využít využití všech dostupných právních prostředků za účelem znovunabytí církevního majetku," napsal tehdy Vlk.

Dříve kritizoval také dohodu o společné správě katedrály svatého Víta, kterou v květnu 2010 podepsali jeho nástupce v úřadu pražského arcibiskupa Duka a tehdejší prezident Václav Klaus. Duka ovšem uvedl, že za dohodou mezi arcibiskupstvím a Hradem o společné správě katedrály pevně stojí. 

Jednání o majetkovém vyrovnání s katolickou církví se na Hradě vedla několik let. Některé žádosti o navrácení budov Kancelář prezidenta republiky odmítla s vysvětlením, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev původně usilovala například o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky. 

Navracení nemovitostí na Hradě církvi v minulosti opakovaně kritizoval mimo jiné současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který požadoval vynětí areálu Pražského hradu z církevních restitucí.

reklama

autor: jzd, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …