Karel Schwarzenberg „zdrbal“ Zemana i český národ

28.01.2016 7:02

Někdejší předseda TOP 09 a neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg si na svém facebookovém profilu povzdechl nad posledním bonmotem prezidenta Miloše Zemana „o odstranění premiéra Sobotky za použití kalašnikovu“, jež vyvolal prudkou bouři reakcí a vlnu nevole. Podle Schwarzenberga úroveň Zemanových bonmotů bolestně klesá a spíše než vtipné, jsou prý trapné.

Karel Schwarzenberg „zdrbal“ Zemana i český národ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Tak… Chcete-li se zbavit jakéhokoliv politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta. A to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta, a ta se jmenuje kalašnikov,“ odpověděl Zeman na otázku studentky na setkání s občany v Tišňově. Tazatelku zajímalo, jakou mají občané možnost zbavit se premiéra Sobotky, protože „určitě nestojí za českým národem, ale proti němu“.

Proti Zemanovu výroku se již vymezila řada politiků, včetně premiéra Bohuslava Sobotky. A s reakcí se nyní připojuje i ex-předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Na úvod svého facebookového komentáře Schwarzenberg vyjádřil pochopení premiéru Bohuslavu Sobotkovi, který se prý „pochopitelně proti tomu prohlášení zděšeně a rázně ohradil“.

Následně se přiznal, že se před mnoha lety často zasmál tehdejším šprochům Miloše Zemana. Má však dojem, že v poslední době úroveň jeho bonmotů, jak je prý prezident sám nazývá, bolestně klesá. „Jeho poslední výroky ovšem již nejsou příliš vtipné, ale spíše trapné. A popravdě řečeno, od výroku k výroku jsou trapnější. Je mi to líto, býval to vtipný člověk,“ povzdechl si Schwarzenberg.

Ex-předseda TOP 09 konstatoval, že má pochyby o tezi premiéra Bohuslava Sobotky, že jsme civilizovaný národ. „Po různých výrocích pana prezidenta, ale i některých jiných politiků u nás, mám jisté pochyby, jestli ještě jsme civilizovaným národem. Kulturní sotva. Neboť my podobné výroky bereme na vědomí, někdy se zasmějeme, jindy si povzdychneme, ale nikdo proti nim nezaujme rázný postoj, aby připomněl našim politikům, že jejich úkolem není býti baviči, nýbrž že mají jíti národu příkladem,“ míní Schwarzenberg.

Plné znění Schwarzenbergova komentáře na Facebooku:

K tříletému výročí, kdy Miloš Zeman nastoupil do prezidentského úřadu, nás obšťastnil nejnovějším výrokem o odstraňování politiků. Nemohu říci, že by překvapil. Zdá se totiž, že své možnosti překvapit již vyčerpal. Na rozdíl od pana premiéra, který se pochopitelně proti tomu prohlášení zděšeně a rázně ohradil, si nemyslím, že na něj pan prezident chce vyrukovat s kalašnikovem. Mám ovšem dojem, že v poslední době bohužel úroveň jeho, jak je sám nazývá, bonmotů, bolestně klesá. Pamatuji si ještě dobře, jak před mnoha lety často býval velice vtipný, a i já jsem se často zasmál jeho tehdejším šprochům. Jeho poslední výroky ovšem již nejsou příliš vtipné, ale spíše trapné. A popravdě řečeno, od výroku k výroku jsou trapnější. Je mi to líto, býval to vtipný člověk. Ale musím říci, že mám pochyby i o tom, co pravil pan premiér, když o nás v úvodu svého prohlášení mluví jako o civilizovaném národu. Po různých výrocích pana prezidenta, ale i některých jiných politiků u nás, mám jisté pochyby, jestli ještě jsme civilizovaným národem. Kulturní sotva. Neboť my podobné výroky bereme na vědomí, někdy se zasmějeme, jindy si povzdychneme, ale nikdo proti nim nezaujme rázný postoj, aby připomněl našim politikům, že jejich úkolem není býti baviči, nýbrž že mají jíti národu příkladem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…