Karel, dobroty barel a Zeman jako Štrougal. Umělci zazpívali pro knížete

09.01.2013 22:35

REPORTÁŽ Na dnešním koncertu, který měl podpořit ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v jeho kandidatuře na Hrad, se sešla dost široká škála muzikantů a umělců. Připomínalo to letní hudební festival. Moderátor celé akce tam párkrát zmínil, že na potlachu Miloše Zemana byl i komunistický premiér Lubomír Štrougal.

Karel, dobroty barel a Zeman jako Štrougal. Umělci zazpívali pro knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg měl na náměstí Jiřího z Poděbrad svůj poslední předvolební mítink

„Karel, dobroty barel,“ zarýmovala zpěvačka Ester Kočičková a sklidila potlesk. Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad totiž začal od pěti hodin odpoledne koncert podporující ministra zahraničí Karla Schwarzenberga TOP 09 v prezidentské kandidatuře. Na pódiu před kostelem Nejsvětějšího srdce Páně se vystřídali muzikanti všech věkových kategorií.

Vivat Karel

Do francouzské kavárny na rohu náměstí se prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg přišel párkrát ohřát. Není divu, že místo nabídky stálo na její vývěsní tabuli heslo: Vivat Karel. Náměstí bylo už před začátkem plné. Nedaleko pódia postával exministr vnitra Jan Ruml v družném hovoru se socioložkou Jiřinou Šiklovou. Všude se rozdávaly nálepky Karel for prezident, jejichž grafika evokuje album britské punkové legendy Sex Pistols Never Mind the Bollocks, a kde je Schwarzenberg vyobrazen jako pankáč s čírem na hlavě.

K mání byly i plakáty Karla Schwarzenberga po boku legendárního muzikanta Franka Zappy, jenž byl velmi blízkým přítelem zesnulého prezidenta Václava Havla. Ty také měli nosiči čaje, kteří na počkání roznášeli horký nápoj, připevněné i na svých barelech. „Dejte hlas tomu, kdo si s ním minimálně nevytře ústa,“ zahlásil moderátor. „Svůj názor dávám najevo tím, že jsem tady,“ sdělil zpěvák Xindl X a dodal, že za ty anděly na kůru, co nám vládnou, si můžeme sami. Zpíval totiž píseň Anděl.

Nechtěli rušit bohoslužbu

Vlajkonoš v davu zdvihl nad hlavu vlajku SSSR se srpem a kladivem, na níž byla fotka jiného prezidentského kandidáta Jana Fischera. Pak ale moderátor prohlásil, že nyní se budou pouště klipy Schwarzenbergových sympatizantů, aby hluk nerušil bohoslužbu. V kostele Nejsvětějšího srdce páně, který navrhnul slovinský architekt Josip Plečnik, následně kněz jen povšechně podotkl: „Modleme se, aby výsledek voleb byl ku prospěchu našeho národa.“

„Jeden kamarád si na auto přilepil nálepku Karel na Hrad. Nějaký odpůrce mu tam přilepil nálepku, na níž stálo, že prskající a spící Rakušan nikdy,“ sdělil moderátor s vysvětlením, že Karel Schwarzenberg má švýcarské občanství, ale je to nefalšovaný Čech. Pak zdůraznil, že na akci  Miloše Zeman byl i komuninistický premiér Lubomír Štrougal, když sdělil, že na Staroměstském náměstí se koná akce pro Štrougala. Tam totiž probíhal paralelní koncert na podporu prezidentského kandidáta Zemana, kterou prý navštívil rovněž bývalý komunistický premiér.

S davem, k večeru již značně prořídlým, se rozloučil hudební kritik Jiří Černý. Sdělil, že kdyby ho pozorovali rodiče, kteří bydleli v Jižních Čechách, tak by mu za jeho podporu Schwarzenberga určitě nenadávali. Moderátor pak z bedny vyházel několik triček, kde je kníže zobrazen jako punkáč a před publikum předstoupil Petr Janda s kapelou Olympic. Nejdřív dali Želvu a pak: Vymyslel jsem spousty nápadů, áúúú. Těch muzikantů a herců, kteří se zúčastnili akce na podporu Karla Schwarzenberga, ale bylo daleko víc.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…