Kariéry přes postel v ČT. Drtinová promluvila a dala výzvu

09.03.2023 9:40 | Ze sítí

V České televizi mnohé ženy dělaly kariéru „přes postel“, uvedla dlouholetá moderátorka ČT a nyní hvězda projektu DVTV Daniela Drtinová. „Cítím to tak, že ty ženy – nebylo jich málo – by se měly omluvit za to, že ten systém pomáhaly budovat. Mnohé ženy, totiž používaly sexualitu jako nástroj k získávání výhod v České televizi,“ uvedla doslova. Zaměstnankyně se prý díky sexualitě dostávaly lépe na obrazovku, řekla Drtinová v podcastu „U kulatého stolu“.

Kariéry přes postel v ČT. Drtinová promluvila a dala výzvu
Foto:
Popisek:

„I v České televizi zažil člověk leccos, ale nikdy to nebylo v rovině, která by mě poškozovala profesně,“ vyjádřila se k tématu sexuálního obtěžování Daniela Drtinová na úvod s tím, že u tzv. bossingu nikdy nebyla.

„Když někdo něco zkusil, tak jsem ho poslala do patřičných mezí,“ byla si jistá.

„Ale nebyla jsem u toho, kdy se ti kolegové bránit nemohli,“ uvedla s tím, že nechce hodnotit konkrétní situace.

Pak ale přišla řeč na kontroverznější téma zneužívání sexuality ve vlastní prospěch.

Sama moderátorka se poměrně dlouhou dobu rozmýšlela a přiznala, že toto téma takto ještě nikdy neformulovala a nekomunikovala.

Pak to ale přišlo.

„Cítím to tak, že ty ženy – nebylo jich málo – by se měly omluvit za to, že ten systém pomáhaly budovat. Mnohé ženy, totiž používaly sexualitu jako nástroj k získávání výhod v České televizi,“ nebrala si moderátorka servítky a dodala, že mluví z vlastní zkušenosti.

Podle Drtinové by se měly ženy, které si takto budovaly kariéru omluvit těm ženám, které to nedělaly.

A jaké výhody si využíváním sexuality zmíněné ženy opatřovaly? Podle Daniely Drtinové měly lepší přístup k některým segmentům, čímž mínila třeba to, že se dostaly na obrazovku, nebo na ní měly větší prostor.

„Tyhle ženy by se měly omluvit za to, že tenhle systém pomáhaly budovat,“ zopakovala Drtinová ještě jednou a dala tím najevo, že to bere velmi vážně.

„Bylo to tehdy téma,“ pokračovala odpovědí na otázku, zda se podobné kauzy v době její práce pro ČT řešily, nebo šlo spíše o veřejné tajemství.

„Na formální úrovni se to neřešilo nikdy. Někdy jsem to řešila já osobně za některé kolegyně,“ zmínila Drtinová svoji aktivitu, kdy se sama zastávala kolegyň, které do systému používání sexuality odmítly nastoupit, a nedostávalo se jim kvůli tomu některých výhod, kterých se naopak dostávalo těm, jež na systém přistoupily.

Na otázku, zda by moderátorka šla svědčit v případě, kdyby se otevřela nějaká kauza z té doby, odpověděla Drtinová, že pokud by cítila, že to má smysl a pomůže to nově nastaveným pravidlům, tak ano.

Zmínila v této souvislosti svoji loajalitu novinářské profesi i České televizi.

„Mnohdy jsem v ČT riskovala, že budu mít pracovní problémy a vždy jsem byla loajální České televizi. Neříkám, že tomuto vedení, ale České televizi ano,“ dovysvětlila svá slova Drtinová.

Došlo také na porovnání dnešních podmínek a tehdejších, a to ve vztahu k tomu, zda bylo možno si tehdy stěžovat na nadřízeného s podobnými zkušenostmi se sexuálním obtěžováním.

„Pokud jste oběť, máte málo možností, jak se bránit,“ začala obecně moderátorka.

„Před 10 lety byla ta situace úplně jiná. Tenkrát se o tom ani tolik nemluvilo,“ dodala s tím, že mluví pouze z vlastní zkušenosti o tom, co zažila při svém působení v ČT.

Podobné kauzy se sexuálním podtextem vyplývají podle Drtinové na povrch i proto, že se mění celá společnost.

„Před těmi deseti lety byla úplně jiná atmosféra. To, že ty věci lezou ven teď, je logické. V té době nepřicházelo v úvahu, aby s podobným obviněním vyšla ven žena. Ta by nebyla brána vážně, byla by dehonestována, možná i nezaměstnatelná,“ myslí si moderátorka DVTV.

Drtinová pak také zkritizovala způsob, jakým se s kauzou Marka Wollnera vypořádala Česká televize, která podle ní nic nevyšetřila.

„Marek najednou odešel. Pokud nic neudělal, obětoval profesi, kterou měl rád, a pokud se něco stalo, mělo se to vyšetřit,“ je si jistá moderátorka s tím, že to, že případ nebyl nijak uzavřen, může mít vliv i na účastníky této kauzy.

Téma bylo zakončeno otázkou, zda si moderátorka myslí, že je reálné, aby se ženy, které jak sama uvedla, používaly sexualitu pro svůj prospěch, omluvily.

„Samozřejmě že ne,“ má jasno Drtinová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Drbna z DVTV mluví z vlastní zkušenosti !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 09.03.2023 12:37:08
Že je protistátní štvavá vysílačka jménem Česká televize televizí " veřejnoprávní " si myslí jen těžce duševně nemocni chovanci v psych. léčebnách a zbabělci ze dvou slepenců SPOLU a PirátSTANU a jejich příznivci ! Jinak nikdo !!! Tam funguje jen ten největší lidský a morální odpad redaktorů / až na výjimky ve sportovním zpravodajství / !!! Konec hlášení !!!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…