Karlovy Vary zaplavila šlechta. A zúčastnila se netradiční akce

01.05.2016 19:19

Dámské klobouky plné kytiček, motýlků, nebo s obrovským několikaposchoďovým růžovým dortem nebo maketou starého autobusu. To bylo jen několik ukázek mnoha a mnoha desítek dámských pokrývek hlavy, které soutěžily o nejoriginálnější dámský klobouk. Poslední dubnový víkend se totiž na karlovarském dostihovém závodišti uskutečnil již dvacátý Den evropské šlechty.

Karlovy Vary zaplavila šlechta. A zúčastnila se netradiční akce
Foto: Václav Fiala
Popisek: Šlechta ve Varech

Celkem 600 hrabat, knížat, vévodů snad ze všech evropských zemí, a také z USA, Kolumbie a Hong Kongu se sjelo do lázeňského města na západě Čech, aby se tu tři dny bavili i dojednávali obchodní schůzky. Akce, unikátní svým rozsahem, se setkala s mimořádným zájmem i u běžných obyvatel, kteří si v počtu několika tisíc účastníků nenechali ujít originální zpestření prvního dne nové dostihové sezóny.

Pro stovky vybraných

„Karlovy Vary jsou známé svojí historií, svými nádhernými budovami a zároveň to je místo, které navštívili králové a další šlechtici, takže tu máme svoji historii. Je to místo, kde se všude dostanou pěšky a nemusí jezdit automobilem. A co se týká doprovodného programu, nemusí být ve stále stejném sále, ale mohou měnit místo,“ zhodnotil akci její „duchovní otec“ Oron Kalkelter, jehož předkové Dienzenhoferové mají spojitost s postavením kostela sv. Maří Magdaleny v Karlových Varech. Ti se sem jezdili léčit a jeho prarodiče se tu v roce 1906 zasnoubili. Počet přítomných dosáhl letos svého maxima, ale nebylo to poprvé. „Nemůže se zúčastnit úplně každý, kdo by chtěl, ale jen ti, co jsou na seznamu,“ vysvětlil šlechtic. „Objevila se tu i naše nové generace, od 16 do 25 let místo těch starších nebo těch, kteří nemohli přijet, takže se to obměňuje,“ liboval si Oron Kalkelter. Na seznam se například může dostat zájemce, se kterým budou všichni ostatní souhlasit, ale nových až zas tak moc nebylo. Těch, kteří tu byli už po dvacáté, bylo 70 až 80 lidí.

Bez chmur z minulosti

"V Baden Badenu, tam se schází také šlechta Evropy, ale… Nedá se to srovnat,“ pokračoval Oron Kalkelter. „Zatímco zde je to uzavřená akce a tam je to akce pro širokou veřejnost, jsou tam tisíce diváků. Další velký rozdíl je to, že jde o jediný kontinentální dostih, na kterém se zúčastňují dámy v kloboucích a páni v cylindrech. Připomíná to Velkou Británii. Tohle tedy v Baden Badenu není…“

A srovnání ze začátky? Byla prý i určitá skepse některých kruhů i vzhledem k tomu, že někteří ze šlechtických rodů tu měli majetky, o které po druhé světové válce přišli, ale hlavním cílem bylo udělat akci, kde by se pouze sešli a neřešili minulost. Před několika lety se zde konala i diskuse, na které byli také bruselští politici a chorvatský prezident, pochlubil se hlavní organizátor přítomným novinářům.

Byly na začátku Karlovy Vary jasnou volbou? Byla prý navrhována i jiná města. Rozhodlo se, že toto město má nejen velkou historii, kam se sjížděli králové a knížata z celé Evropy, ale i osobní vazby organizátora. „Všichni účastníci sem musí přijet a není to jako v Mnichově nebo v Berlíně, když přijedou na ples, ale tady jsou tři dny, naváží kontakty, obchodní i osobní,“ uvedla Ilona von Strück. Představitelé evropské, a vlastně světové šlechty navštívili rovněž Loket, Bečov nad Teplou, Mariánské Lázně, rašeliniště SOOS, dále porcelánky či sklárnu Moser. Vynikající a přátelskou atmosféru potvrdil rovněž Christian Schenk, pro kterého je unikátní věcí souznění s místními obyvateli. Šlechtě vůbec nevadí, že si jejich róby a samozřejmě klobouky fotí a natáčí vlastně kdekdo. Bavili se po svém, většinou se sklenkou sektu v ruce – a následně pak bujaré „s modrou krví“ osedlalo dřevěné koníky a popoběhlo i přeskočilo několik připravených překážek.

Motýlci na hlavě

Zvítězila Kristina Santorani z Itálie z Říma s kreativním kloboukem, který se nedá příliš popsat – byla na něm spousta růžových motýlků, kteří se třepotaly na béžovém podkladu. „Komise vybírala ne podle nejdražšího nebo nejluxusnějšího modelu, ale podle osobního vtipu, aby byl co nejoriginálnější a že se na něm pracovalo a že o něm jeho autor přemýšlel,“ zhodnotil soutěž Oron Kalkelter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …