Kašlou na tebe, Ukrajino? Znepokojivé zprávy pro Porošenka

16.09.2015 11:36

Analytička Tereza Spencerová v komentáři pro Literárky.cz rozebrala poslední dění kolem Ukrajiny. Všímá si zejména tří smluv, které Rusko uzavřelo s evropskými partnery na počátku září na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku. Ty prý totiž odhalují skutečné zájmy Německa a dalších unijních lídrů směrem k Rusku a Ukrajině.

Kašlou na tebe, Ukrajino? Znepokojivé zprávy pro Porošenka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Rusko ve Vladivostoku dospělo dle Spencerové k dohodě o vlastnických podílech v plynovodu Nord Stream 2, který z Ruska povede kolem Ukrajiny rovnou do Německa. K tomu přibyla dohoda mezi Gazpromem a rakouskou OMV o vstupu do sibiřských ropných nalezišť, za což výměnou Gazprom získá podíl v evropských projektech OMV, a do třetice byla podepsána smlouva mezi Gazpromem a německým Winstershallem, což je dceřiná firma koncernu BASF, v jejímž rámci Němci opětovně získají podíly v ropných polích na Sibiři a výměnou je ruský návrat do projektů v Severním moři a plné ovládnutí plynového hubu v Německu (s největšími podzemními skladovacími kapacitami v západní Evropě).

Na základě výše uvedených smluv analytička konstatuje, že aktuální půlroční prodloužení sankcí proti konkrétním Rusům a ruským organizacím má podle všeho Unii jen pomoci alibisticky uchovat veřejnou tvář. Všechna prohlášení o nutnosti snížit energetickou závislost na Rusku navíc dle ní byla jen pustá slovní cvičení, protože vzájemná závislost Ruska a Evropy se naopak prohlubuje.

Byznys mezi Ruskem a některými státy EU odsunulo do pozadí Ukrajinu. Analytička uvádí, že s plynovody Nord Stream 2 Ukrajina přijde o zásadní příjmy, ale zároveň i o možnost zavíráním kohoutků vydírat Rusko i Evropu. V rámci plynového veletoče dle Spencerové přichází zkrátka i Turecko, kde Gazprom – oficiálně kvůli tamní „politické krizi“, reálně zřejmě kvůli odmítání spolupráce v Sýrii – zastavil projekt Blue Stream. Tedy ropovod, kterým od roku 2003 po dně Černého moře proudí ropa z Ruska do Turecka.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…