Katastrofa! Ztratíme moc ve prospěch Rusů, zaznělo od známé tváře z USA. A padaly jadrné návrhy

15.10.2015 11:40

Vstup ruských vojenských sil do občanské války v Sýrii považuje republikánský senátor John McCain za další políček pro Obamovu administrativu a vůbec celé Spojené státy. Reakce Bílého domu je dle jeho názoru opět nedostatečná.

Katastrofa! Ztratíme moc ve prospěch Rusů, zaznělo od známé tváře z USA. A padaly jadrné návrhy
Foto: tan
Popisek: Časopis Newsweek

„Připomeňme si, že před několika týdny varovala Obamova administrativa Rusko, aby do Sýrie neposílalo své vojáky. Rusové tak přesto učinili. Obama se poté pokusil blokovat ruské stíhačky při jejich cestě do syrského vzdušného prostoru. Ani to se nepovedlo a v důsledku toho navíc Obama přislíbil první osobní setkání po dvou letech. Američtí úředníci se hrnou do diskuze se svými ruskými protějšky, aby prý mohlo být údajně co nejrychleji dosaženo deeskalace konfliktu v Sýrii. Ministr zahraničí John Kerry se potom nechal slyšet, že ruská operace v Sýrii je příležitostí ke spolupráci, protože nad zásadními principy se shodneme,“ píše v úvodu republikánský senátor, který byl za války ve Vietnamu několik let vězněn vietnamskými komunisty.

Obama se podle McCaina zásadně mýlí, když se chce za každou cenu vyhnout vojenskému řešení konfliktu v Sýrii. Republikánský senátor přitom poukazuje na to, že z historického hlediska každá občanská válka skončila porážkou jedné strany a vítězstvím strany druhé. „ A to je také cílem Putinova vojenského řešení. Proto poslal do Sýrie ruská letadla a vytvořil protiamerickou koalici s Asadem, Íránem a hnutím Hizballáh. Je pravděpodobné, že se brzy přidají ruské pozemní síly a Putin bude moci své operace rozšířit až do Iráku. Jakkoli tento konflikt skončí, nesmí v jeho průběhu docházet k drcení našich spojenců ruskými silami a devastaci naší zbývající důvěryhodnosti na Blízkém východě. Stejně tak nemůžeme připustit znovuobnovení vlivu Ruska v této oblasti,“ míní McCain.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Republikánský senátor tvrdí, že musí být Vladimir Putin zastaven stůj co stůj. Jeho cílem je prý problémy související s migrační krizí a zvěrstvy spáchanými Islámským státem ještě rozšiřovat. „Existuje však řešení, které je přesným opakem toho, co navrhoval Kerry. Je to skvělá příležitost, jak značně ztížit našemu protivníkovi jeho úsilí vykořenit Spojené státy z jejich pozic. Díky mnou navrhovanému řešení můžeme oslabit protiamerické síly, které nás budou vždy považovat za své nepřátele. Zároveň bychom mohli posílit naši důvěryhodnost a vliv na Blízkém východě tím, že přijmeme ráznější opatření. Zastavíme tak rozšiřování konfliktu do dalších oblastí,“ tvrdí McCain.

„Nemůžeme se vyhýbat konfrontaci s Ruskem, jak Putin očekává. Je nutné začít jednat na obranu syrského civilního obyvatelstva a opozice. Musíme vytvořit enklávy, kde budou tito lidé ve větším bezpečí. Tyto oblasti by měli zabezpečovat Američané či jejich koaliční partneři. Jestliže Asad opět sáhne k barelovým bombám, měli bychom proti němu použít letecké údery. Zvýšit tlak na Rusko je ovšem nutné i mimo bojiště v Sýrii. Nabízí se posílení sankcí či kroky spojené s poklesem cen ropy,“ konstatuje McCain. Obama by se měl dle jeho mínění poučit z jednání Jimmyho Cartera a změnit svoji politiku vůči Rusku. „Je to pro Spojené státy poslední šance, jak odvrátit strategickou katastrofu, jež nyní ohrožuje globální rovnováhu moci. Nemůžeme si dovolit tuto příležitost promarnit,“ uzavírá McCain.

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…