Katolické církvi chybí duchovní. Zve je z Polska i Vietnamu

23.08.2012 22:20

Česká katolická církev se potýká s malým počtem duchovních. Chybějící „pracovníky“ tak nahrazuje tím, že zve kněží i ze zahraničí. Mnoho jich pochází z Polska, Slovenska, Rakouska, ale i například z Vietnamu.

Katolické církvi chybí duchovní. Zve je z Polska i Vietnamu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační foto

"Kardinál Vlk podle svých slov žádal 'úroky z krve Vojtěchovy'. Proto je nejvíc zahraničních kněží u nás z Polska. Kněží z ostatních zemí, především řeholníci, přicházejí, aby pečovali o cizojazyčné komunity u nás a podíleli se na rozvoji svých řeholních společenství u nás," vysvětlil serveru Týden.cz mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Nejvíce zahraničních duchovních je tak v Česku ze sousedního Polska, v pražské arcidiecézi jich je 36, v olomouckém arcibiskupství 41. Dohromady jich tak bude určitě více než sto. Další pocházejí ze Slovenska, Rakouska, ale i z dalekých krajin, jako je Jižní Korea či Vietnam.

V diecézi v Plzni je přibližně sto duchovních. Šestnáct z nich je Poláků, devět Slováků a dva jsou Italové. "Důvodem je většinou nedostatek kněží v diecézi a misionářská práce, kdy se z vlastní vůle rozhodli pracovat na evangelizaci v sekularizovaném prostředí západních Čech," připustila mluvčí biskupství Alena Ouředníková.

V olomouckém arcibiskupství je 66 zahraničních duchovních. Z Polska jich je také nejvíce, konkrétně 41. Slováků je 21, následně je zde po jednom duchovním z Ruska, Rumunska, Vietnamu a Uzbekistánu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…