Kauza granátů ve skladě: Měli si ji odvézt Ukrajinci, kritizují nás neprávem, hájila se Černochová

25.02.2022 19:05

Vláda Petra Fialy (ODS) před pár dny schválila dar Ukrajině v podobě munice, kterou by Ukrajinci mohli využít k obraně vlastní země. Ve čtvrtek 24. února nad ránem ruský prezident Vladimir Putin skutečně spustil invazi na Ukrajinu. Jenže česká munice stále leží v našich skladech. Kde je problém? Podívejte se sami.

Kauza granátů ve skladě: Měli si ji odvézt Ukrajinci, kritizují nás neprávem, hájila se Černochová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

Kabinet Petra Fialy v lednu schválil odeslání 4 tisíc kusů dělostřelecké munice ráže 152 milimetrů na Ukrajinu. Munice však dodnes leží v českých skladech. České Ministerstvo obrany se ale brání, že to není jeho vinou.

„Po podpisu smlouvy mezi ČR a zástupci Ukrajiny 1. února 2022 byla munice pro ukrajinskou stranu k dispozici. Od toho momentu se jedná o způsobu a termínu přepravy. Ze strany Ministerstva obrany není odvoz darované munice nijak blokován. Detaily o přepravě vojenského materiálu není možno, obzvlášť v současné situaci, více sdělovat či komentovat,“ uvedlo k tomu Ministerstvo obrany na svém webu.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), stojící na tiskové konferenci po boku předsedy vlády Petra Fialy, oznámila, že si munici měli odvézt Ukrajinci. A dosud tak neučinili.

„Dohoda byla taková, že si tu munici odveze ukrajinská strana. Že ji tam nebude dopravovat Česká republika. Jedná se o vojenský materiál, jehož převoz má svá pravidla. Bohužel, ukrajinská strana si tu munici neodvezla a teď jsme neprávem kritizováni za to, že jsme to nezajistili my. Ale nikdo nás nežádal, abychom to zajistili my. Mezitím se uzavřel letecký prostor a my intenzivně jednáme o dopravě. My jsme udělali všechno, co jsme mohli a kdyby si ji někdo vyzvedl 2. února, tak už ji mají,“ poznamenala Černochová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím vzkazuje Západu, že Ukrajina zůstala v boji za svou svobodu osamocena a fakticky jí nikdo příliš nepomáhá, neposílá zbraně a další techniku, se kterou by bylo možné čelit ruské agresi.

Vyšlo také najevo, že ruské rakety zasáhly školku. Zemřely malé děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…