Kauzu házení vajec na Zemana znovu projedná soud

02.02.2017 9:49

Případ házení vajec na prezidenta Miloše Zemana při shromáždění na pražském Albertově v roce 2014 znovu projedná soud. Státní zástupkyně uspěla se stížností proti tomu, že ho postoupil do přestupkového řízení. Uvedla to dnes Česká televize (ČT), které informaci potvrdil místopředseda Městského soudu v Praze Jan Kadlec. Obžalovanému muži, který se shromáždění účastnil, tak za výtržnictví stále hrozí až dvouleté vězení.

Kauzu házení vajec na Zemana znovu projedná soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

Incident se stal 17. listopadu 2014 při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Podle obžaloby muž házel vejce směrem k pódiu, na němž Zeman pronášel projev. Prezidenta tehdy vypískaly stovky lidí. Na transparentech mu vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu a vulgární výroky v rozhlase. Z davu létaly předměty a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce. Osobní strážci bránili prezidenta rozevřenými deštníky, Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Policisté při shromáždění nikoho nezadrželi a později konstatovali, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za které lze uložit pokutu. Úředníci z odboru správních agend městské části pak rozhodli, že házení vajec nebylo ani přestupkem. Později ale magistrát nařídil Praze 2, aby čin jako přestupek posoudila.

Na základě pokynu státního zastupitelství policisté začali vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví a obvinila dva lidi. Loni v létě stíhání jednoho z nich zastavili a skutek druhého vyhodnotil v prosinci Obvodní soud pro Prahu 2 jako přestupek a věc vrátit magistrátu. Vzhledem k tomu, že žalobkyně uspěla se stížností proti tomu, musí Obvodní soud pro Prahu 1 kauzu znovu projednat.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…