Kauzy Nečasové i Ratha. Viceprezident Soudcovské unie ČR se v rádiu rozpovídal

21.05.2015 18:33

Viceprezident Soudcovské unie ČR Roman Lada byl hostem čtvrteční Kauzy dne na Rádiu Impuls a vyjadřoval se k aktuálním soudním kauzám včetně kauzy Davida Ratha nebo Jany Nagyové-Nečasové. Prozradil např., zda je v souladu se zákonem počínání Davida Ratha nebo jestli bylo správné pouštět v kauze Jany Nečasové i odposlechy, které přímo nesouvisely s projednávanou věcí.

Kauzy Nečasové i Ratha. Viceprezident Soudcovské unie ČR se v rádiu rozpovídal
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Na prvním místě zmínil kauzu Lukáše Nečesaného, jenž měl prožít za mřížemi třináct let, ale v tomto týdnu byl propuštěn, protože Nejvyšší soud má pochybnosti o činnosti soudů, které ho poslaly za mříže. Každý odsouzený může použít i mimořádné opravné prostředky. Pan Nečesaný je využil a uspěl. Tedy alespoň prozatím, jeho kauza údajného útoku na kadeřnici bude projednávána znovu. Nejvyšší soud ČR totiž konstatoval, že nebylo přihlédnuto ke všem důkazům.

Pokud jde o další známou kauzu – soud s Davidem Rathem – rozhodující roli zde hraje soudce. Obžalovaný dělá jen to, co je mu umožněno. „Praxe tyto případy zná, jde zejména o kauzy, kde pachatelům hrozí citelné tresty. Případně se to děje u organizovaných případů, kde je obžalováno pět až šest lidí. Tam je to protahováno tím, že se občas někdo nedostaví k jednání a jednání bývá odkládáno,“ konstatoval Lada.

Došlo i na kauzu Jany Nagyové-Nečasové a odposlechy. Soud má k dispozici jak přepisy odposlechů, tak odposlechy samotné. A je pak na každém soudci, zda přihlédne i k odposlechům, které se přímo netýkají souzené činnosti, ale mohou leccos vypovědět o věrohodnosti aktérů. „Soud si musí vyhodnotit, zda pro své rozhodnutí potřebuje i hovory, které mohou zasahovat do osobní sféry. Pokud dospěje k tomu, že to potřebuje, aby ověřil věrohodnost svědků nebo vztahy mezi aktéry, není na použití takových odposlechů nic nezákonného," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…