Kavárna bude smutná: Volební procenta z Itálie a Maďarska, k tomu názory Francouzů na Macrona

03.10.2018 12:10

Výzkumná agentura pro Evropskou unii Europe Elects zveřejnila v posledních hodinách několik průzkumu v jednotlivých členských státech. Zejména z výsledku v Itálii a Maďarsku EU nebude příliš nadšená. To samé lze říci o francouzském prezidentu Macronovi.

Kavárna bude smutná: Volební procenta z Itálie a Maďarska, k tomu názory Francouzů na Macrona
Foto: EPP
Popisek: Viktor Orbán

Například proti Maďarsku bylo před několika týdny zahájeno disciplinární řízení, které může pro Budapešť skončit až odejmutím hlasovací práva v rámci rozhodování EU. Jak však ukazuje aktuální průzkum, maďarští voliči za vládou Viktora Orbána dále stojí. I po „vyhlášení války“ ze strany Evropského parlamentu podporuje Orbánovu vládu (FIDESZ, KDNP, EPP) přes padesát procent, což je v porovnání se zisky ostatních evropských vlád absolutní rekord.

Anketa

Půjdete ke komunálním volbám?

87%
13%
hlasovalo: 5760 lidí

Na druhém místě se drží strana Jobbik se 16%. Žádná z levicových opozičních stran, které podporují Evropskou unii, nedosahují ani na deset procent. Průzkumu se účastnil reprezentativní vzorek dvou tisíc respondentů, kteří byli oslovování mezi 29. 8. až 18. 9. Příliš radosti Bruselu nedělá ani průzkum, který probíhal do tohoto pondělí v Itálii a účastnilo se ho tisíc pět set respondentů.

Další výsledky průzkumů najdete na Twitteru Europe Elects.

Průzkum potvrdil trend posledních měsíců, který je charakterizován masivním vzestupem Ligy severu, v jejímž čele stojí ministr vnitra Conteho vlády Matteo Salvini. Zatímco v jarních parlamentních volbách získala jeho strana 17%, nyní by to byl téměř dvojnásobek a Liga Severu je tak momentálně nejsilnější stranou v zemi. Na záda jí dýchá její koaliční partner z Hnutí pěti hvězd, který je přibližně na třiceti procentech. Naopak prounijní Levicová strana oslabila oproti volbám o tři procenta a získala dle průzkumu 16%.

Zatímco v Itálii a Maďarsku podpora Viktora Orbána či Mattea Salviniho zase tak velkým překvapením není, klesající preference ještě nedávno tak oblíbeného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za překvapení považovat lze. Podle průzkumu, kterého se na konci uplynulého měsíce zúčastnilo přes 1000 respondentů, nyní schvaluje jeho kroky jen třetina Francouzů. Naopak dvě třetiny jej hodnotí negativně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…