Každý druhý důstojník FSB chce utéct. Rusko má problém

25.01.2023 10:12

Americká CNN zpovídala lékařku ruské tajné služby FSB, která zběhla na Západ. Z Ruska prý teď utíká víc ruských tajných agentů i bývalých generálů, kteří nesouhlasí s tím, co se dnes děje jak v jejich zemi, tak na Ukrajině. „Každý druhý důstojník FSB chce utéct,“ prozradil jeden z přeběhlíků. A vysvětlil proč. Mezitím na Ukrajině pokračuje protikorupční průvan. O svá místa přicházejí i lidé z okolí Volodymyra Zelenského.

Každý druhý důstojník FSB chce utéct. Rusko má problém
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Zpravodajská stanice CNN prozradila, že má exkluzivní informace o tom, že vysoce postavení ruští představitelé přebíhají „na druhou stranu“.

Zakladatel organizace na obranu práv vězňů Gulagu.net (v překladu Ne gulagu) Vladimir Osečkin, který v roce 2015 uprchl z Ruska a nyní žije v exilu ve Francii, prozradil CNN, čím vším si v Rusku sám prošel a co se v nejrozlehlejší zemi světa děje dnes.

Jednoho dne prý nesl talíře se špagetami pro své děti, když si najednou všiml červeného světla na protější stěně kuchyně, okamžitě padl k zemi a zavolal na manželku i na děti, aby si také lehly na zem a odplížily se co nejdál od oken. Následujících 30 minut, řekl Osečkin CNN, ležela jeho žena a děti na podlaze. Jeho žena, která byla nejblíže jejich dětem, je chránila před kulkami během útoku 12. září.

„Posledních deset let dělám spoustu věcí na ochranu lidských práv a ostatních lidí. Ale v tomto okamžiku jsem pochopil, že moje poslání pomáhat jiným lidem vytváří velmi vysoké riziko pro mou rodinu," řekl Osečkin. Teď je prý ruským státem stíhán v nepřítomnosti. Od jednoho ze svých zdrojů se dozvěděl, že už byla nabídnuta finanční záloha za jeho likvidaci. Ve Francii žije momentálně pod ochranou policie. Jeho adresa je tajná.

Ruský prezident Vladimir Putin dal podle CNN najevo své odhodlání pronásledovat domnělé nepřátele Kremlu.

Osečkin také prozradil, že teď z Ruska utíkají i bývalí generálové a agenti zpravodajských služeb, kteří nesouhlasí s tím, co se dnes děje v samotném Rusku a co Rusko páchá na Ukrajině. Západní zpravodajské služby prý stojí o informace, které mají s sebou v různých dokumentech, ale i v hlavách a chtějí vědět, kde uprchlíci stáli v ruské hierarchii a vyhodnocují, co všechno by v těchto svých pozicích mohli vědět. Západní tajné služby se prý přeběhlíků ptají i na to, proč přeběhli právě teď.

Z Ruska utekla i dvaatřicetiletá Maria Dmitrijevová, která údajně unikla z Ruska i s některými informacemi ruské tajné služby FSB, nástupkyně někdejší sovětské KGB.

Pro CNN uvedla, že měsíc pracovala pro FSB jako lékařka. Při přípravě na zběhnutí prý tajně nahrávala rozhovory s pacienty. Jeden z agentů nechvalně proslulé GRU - neboli ruské vojenské rozvědky - podle ní trpěl malárií po nezveřejněné misi v Africe. Jiné rozhovory podle ní odhalily, že čečenští představitelé mají soudní beztrestnost, nebo že úředníci diskutují o kolapsu v ruské armádě. CNN však upozornila, že tato tvrzení není schopna ověřit.

Dmitrijevová, která žádá o azyl na jihu Francie a opouští svou rodinu a přítele, který podle ní pracuje pro ruskou rozvědku, si není jistá, zda informace, které poskytla úřadům, budou stačit k tomu, aby jí byl zaručen trvalý azyl na Západě. A proč utekla z Ruska právě teď? Prý kvůli válce na Ukrajině. „Nebojím se nikoho kromě Všemohoucího. Protože je pro mě důležité, že svým jednáním mohu jít příkladem svým krajanům, kolegům z bezpečnostních složek,“ řekla. Podle svých vlastních slov je přesvědčena, že dělá správnou věc a je odhodlána v maximální možné míře v tomu, aby ruská agrese byla zastavena. „Putin a jeho družina a všichni, kdo tuto válku schvalují - tito lidé jsou vrazi,“ konstatovala.

Bývalý důstojník FSB Navruzbekov prohlásil, že zoufalství nad šancemi Ruska na Ukrajině vede mnoho jeho kolegů k hledání úniku. „V FSB je to teď každý sám za sebe, každý chce utéct z Ruska. Každý druhý důstojník FSB chce utéct," řekl CNN.

„Už chápou, že Rusko tuhle válku nikdy nevyhraje, jen se budou snažit najít nějaké řešení," dodal.

Mezitím na Ukrajině dál probíhají protikorupční čistky. O těch informuje anglicky mluvící čtenáře britská BBC.

„Několik vysokých ukrajinských úředníků rezignovalo v souvislosti s tím, že prezident Volodymyr Zelenskyj zahájil personální změny ve své vládě. V úterý opustil své funkce jeden z hlavních poradců, čtyři náměstci ministrů a pět regionálních gubernátorů.

V poslední době se úřady setkaly s tvrzeními o úplatkářství, zprávami o nákupu potravin úředníky za nadsazené ceny a s obviněním jedné osoby z rozmařilého životního stylu. Vysoce postavený poradce Mychajlo Podoljak uvedl, že Zelenskyj reagoval na „klíčový požadavek veřejnosti", aby spravedlnost platila pro všechny.

Prezident již zakázal státním úředníkům opouštět zemi, pokud nejsou na povolené služební cestě.

Jako první v úterý rezignoval Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře, který dohlížel na regionální politiku a dříve pracoval na Zelenského volební kampani.

Ukrajinští investigativní novináři ho obvinili, že během války používal několik drahých sportovních vozů. Tymošenko odmítá, že by se dopustil jakéhokoli korupčního jednání. Na sociální síti Telegram Zelenskému poděkoval za možnost pracovat právě pro něj.

BBC upozornila, že rezignoval také náměstek ministra obrany Vjačeslav Šapovalov. Rezignoval v důsledku zpráv, že dohlížel na nákup vojenských potravin za nadsazené ceny od poměrně neznámé firmy. Ministerstvo to označilo za „technickou chybu" a tvrdilo, že k žádné výměně peněz nedošlo.

Ze stejného důvodu byl pod drobnohledem i samotný ministr obrany - Oleksij Reznikov.

V úterý byla odvolána řada dalších vysokých úředníků. Podle BBC jsou mezi nimi náměstek generálního prokurátora Oleskij Symonenko, náměstek ministra pro rozvoj obcí a území Ivan Lukerija, náměstek ministra pro rozvoj obcí a území Vjačeslav Negoda, náměstek ministra pro sociální politiku Vitalij Muzyčenko a regionální gubernátoři Dněpropetrovska, Záporoží, Kyjeva, Sum a Chersonu.

BBC také připomněla, že Ukrajina má za sebou bohatou historii korupce a v roce 2021 ji organizace Transparency International zařadila na 122. místo ze 180 zemí v žebříčku zkorumpovaných států.

Po sobotním zatčení náměstka ukrajinského ministra infrastruktury Vasyla Lozinského, který je podezřelý z přijetí úplatku v hodnotě přes 350 000 dolarů, ukrajinský prezident vystoupil a přislíbil, že příslušné státní orgány vyčistí korupční prostředí. Přislíbil, že Ukrajina už se nevrátí do časů své korupční minulosti. Lozinskyj obvinění z korupce odmítá.

Úředníkům ve státní správě se dostalo varování, že mají dělat vše pro to, aby pracovali ve prospěch vojáků bránících zemi, a občanů, na které dopadají důsledky války. Kdo toto doporučení neposlechne. Musí prý počítat s tím, že na něj mohou být aplikovány válečné zákony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …