Každý voják, každý velitel. Zelenskyj slíbil Rusům následky

05.05.2022 7:21 | Ze sítí

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, tentokrát ve své noční promluvě k národu vyzdvihl jeden lidský příběh. Příběh muže, který ve svých 36 letech padl v boji za svobodu Ukrajiny. Přislíbil, že Ukrajina nad Ruskem zvítězí, aby rodina tohoto slavného Ukrajince mohla žít v míru. Popsal také, jak pokračuje evakuace civilistů z mariupolských oceláren Azovstal a poslal vzkaz všem ruským vojákům.

Každý voják, každý velitel. Zelenskyj slíbil Rusům následky
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dalším projevu Ukrajincům a světu zavzpomínal na známého ukrajinského novináře Oleksandra Machova. Ve svých 36 letech už se proslavil mnoha reportážemi, které podával bez příkras, ale s vlasteneckým nádechem. Nebál se riskovat. V časech míru točil reportáže za polárním kruhem, pracoval i v časech covidu a v časech ruské války. Tato válka byla podle Zelenského pro tohoto muže v něčem specifická. Pocházel z Luhanské oblasti. Ale teď v tomto boji padl. 37 narozeniny již neoslaví.

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí

„Upřímnou soustrast příbuzným a přátelům. Dejte vědět jeho synovi Vladyslavovi: Rusko ponese odpovědnost za tuto smrt. Ukrajina určitě zvítězí. Jsem si jistý, že to byl Oleksandrův sen. A my to splníme,“ přislíbil ve videoprojevu zveřejněném na facebooku.

Pár slov věnoval také situaci v Mariupolu. Oznámil, že bylo zachráněno dalších 344 lidí. Prezident přislíbil, že se se zachráněnými lidmi setká a prohlásil, že se o ně ukrajinský stát postará co nejšetrněji. Poděkoval všem, kteří se na této záchranné akci podíleli a vyjádřil naději, že ve spolupráci s OSN a s Mezinárodním červeným křížem bude evakuace lidí z oceláren Azovstal v Mariupolu pokračovat. Upozornil však, že dostat lidi z podzemních krytů, které jsou v Mariupolu často zavaleny sutí, chvíli trvá.

„V současných podmínkách nemůžeme k odklízení suti použít speciální zařízení. Vše se provádí ručně. Ale věříme, že vše klapne,“ vyjádřil naději ukrajinský prezident.

Prozradil, že mluvil s izraelským premiérem Naftalim Bennettem. Prý se shodli na tom, že výroky ruského ministra zahraničí na konto státu Izrael jsou naprosto skandální a oprávněně pobouřily celý svět.

Hovořil prý také s nizozemským premiérem Markem Ruttem. „Diskutovali jsme o tom, jak postavit před soud všechny válečné zločince. Každého ruského vojáka a každého velitele, který zabíjel, mučil a trápil naše lidi,“ uvedl Zelenskyj.

Všem připomněl, že květen je měsíc, kdy si svět připomíná konec druhé světové války a vítězství nad nacistickým Německem. Upozornil, že nestačí jen připomínat si hrůzy druhé světové války. Podle Zelenského je také třeba dělat vše pro to, aby se tyto hrůzy neopakovaly. Má dojem, že v Rusku se přesně toto neděje. Kdyby si lidé v Rusku skutečně připomínali hrůzy druhé světové války a snažili se o to, aby se neopakovaly, Zelenskyj je přesvědčen, že by k současnému ruskému vpádu na Ukrajinu nedošlo.

Prezident tak jako v každém svém projevu poděkoval všem obráncům Ukrajiny za to, jak statečně brání svou zemi.

„Tradičně jsem před pronesením večerního projevu podepsal dekret o ocenění našich obránců. Státní vyznamenání obdrželo 35 příslušníků 19. raketové brigády Ozbrojených sil Ukrajiny,“ oznámil.

Pak už se jen rozloučil zvoláním „Sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…