Kde vzali slzný plyn? Kamení! Migranti přitvrdili, zde informace i VIDEO

04.03.2020 13:21

Na řecké hranici to houstne. A nejen obrazně. Vzduch se totiž naplňuje slzným plynem, který ovšem podle informací světových agentur neposílají jen řečtí vojáci na imigranty za plotem, ale rovněž sami migranti na druhou stranu.

Kde vzali slzný plyn? Kamení! Migranti přitvrdili, zde informace i VIDEO
Foto: Screen Youtube
Popisek: Migranti na řecké hranici

Ve středu pokračují již téměř týden pokusy migrantů překonat hranici mezi Tureckem a Řeckem. Řecká policie a armáda nasadila vodní děla a rovněž slzný plyn.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17243 lidí

Podle zdrojů uznávané agentury Reuters ale nelétal slzný plyn pouze z řecké strany fronty. I sami běženci měli být vybaveni slzným plynem a házet jej přes ostnaté dráty na řecké jednotky.

Dodejme, že již od víkendu je dokázáno, že imigrantům poskytoval všestrannou pomoc turecký stát, který je také vozil v autobusech až na hranice.

Řecká policie hlásí z amplionů v několika jazycích, že hranice je uzavřena. Od minulého týdne, kdy Turecko oznámilo, že nebude nadále dodržovat dohodu s EU o zadržování migrantů, se mělo o překročení hranic pokusit více než 10 tisíc lidí.

V posledních dnech Turecko zásobuje svět zprávami o tom, jak ukrutně se mají k migrantům chovat řečtí vojáci a policisté. Zprávy jsou doplněné i videozáznamy, Řecko ale tyto zdroje zpochybňuje.

Turecko zejména viní Řecko ze zabití dvou migrantů, přičemž tuto zprávu masivně šíří turecká média. Řekové to ale popírají.

Migranti házejí kameny přes řeckou hranici

Nejnověji Turecko přišlo s informacemi, že se Řekové snaží potápět čluny, které se pokoušejí přes moře dostat na řecké ostrovy. I to ale řecká vláda odmítá.

Turecko současně vede nepříliš úspěšnou válku v Sýrii, kam jeho vojáci vtrhli na podzim a nyní jsou vytlačováni silami prezidenta Asada za pomoci ruských jednotek. Někteří obhájci migrantů se snaží tvrdit, že tlak na řeckou hranici má souvislost právě s úprkem civilistů ze severu Sýrie, zejména z oblasti Idlíb.

Šéf ruské vojenské mise v Sýrii Oleg Žuravlev podle agentury AP ale uvedl, že tvrzení o humanitární krizi v Idlíbu nejsou pravdivá. A rovněž dodal, že podle jeho informací Turecko záměrně žene na řeckou hranici asi 130 000 lidí, které mělo „připravené“ v dočasných táborech poblíž turecko- syrské hranice.

Řecká policie o víkendu informovala, že lidé, které zadržela, většinou nejsou původně ze Sýrie, ale z Pákistánu, Afghánistánu, nebo dokonce z Afriky.

Takto vypadala situace již v sobotu:

Předsedkyně Evropské komise Ursula van der Leyenová vyjádřila Řecku podporu a migrantům přes média vzkazuje, že „byli nalákáni falešnými sliby do zoufalé situace“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…