Kdo bude řešit daňové úniky od roku 2015, strachují se žalobci

21.03.2013 10:31

Závažné případy z oblasti ekonomické kriminality dnes řeší zvláštní odbor při Vrchním státním zastupitelství v Olomouci. Na něj teď automaticky přecházejí nejzávažnější ekonomické zločiny se škodou nad 150 milionů, píší Hospodářské noviny. Dále se zabývají otázkou, jak to bude od roku 2015, kdy obě vrchní zastupitelství budou zrušena.

Kdo bude řešit daňové úniky od roku 2015, strachují se žalobci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

Nový zákon považuje, podle HN, za dobrý jak nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, tak ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Podle nového zákona klesne vyšetřování stamilionových daňových úniků níže na krajská zastupitelství, a právě to vrchní žalobci z Olomouce považují za chybu. Podle nich se tak rozbijí specializované týmy, které tuto práci umí. „My na ně dnes máme lidi, kteří prošli stážemi a školeními a dokážou se například dostat přes bílé koně až k vrcholu organizované skupiny,“ říká pro HN Pavel Komár, náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Podle pražské vrchní zástupkyně Lenky Bradáčové se ale při vyšetřování složitých ekonomických kauz prý mnoho nezmění. Osmdesát šest žalobců se bude muset po zrušení přesunout jinam. Část na nejvyšší zastupitelství, část na protikorupční superúřad a ostatní půjdou do středních Čech a do Ostravy, kde v nově vzniklých týmech budou dělat totéž co na elitních odborech zaměřených na finanční kauzy. “Zatím je to tedy jen strašák, který nemá opodstatnění,“ tvrdí Bradáčová HN.

Korbel: „Pojistek je v zákoně dost“

Podle HN olomoučtí státní zástupci upozorňují ještě na jeden problém. Podle nového zákona se bude víc informací i pravomocí sbíhat u nejvyššího státního zástupce. Například bude moci zrušit příkaz k vazbě nebo jmenuje šéfa protikorupčního úřadu. Podle náměstka Komára se v tom do budoucna skrývá riziko. „Kdyby se totiž do funkce v budoucnu dostal člověk, který by manipuloval kauzami nebo rozhodoval podle přání politiků, úřad nejvyššího státního žalobce by byl na deset let beznadějně zabetonovaný,“ píší HN. František Korbel, náměstek ministra spravedlnosti, si však myslí, že v zákoně je dostatek pojistek, aby se nic podobného nemohlo stát. Podle Korbela bude výběr státního zástupce jiný. Dnes ho jmenuje i odvolává vláda, zatímco napříště by ho kabinet doporučil a stvrdil prezident. Dále bude existovat poradní sbor, s nímž by musel některá důležitá rozhodnutí řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…