Kdo jde do politiky, chce získat hlavně moc a majetek. To si myslí Češi

25.03.2015 18:41

Hlavním motivem pro vstup do politiky zůstává podle Čechů touha získat moc a majetek. Za rozhodně důležité důvody to považuje více než polovina dotázaných v únorovém průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Nejméně často lidé jako motiv pro vstup do politiky vidí snahu prosadit představu o ideálním uspořádání společnosti a touhu řešit společenské problémy.

Kdo jde do politiky, chce získat hlavně moc a majetek. To si myslí Češi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nevalná účast poslanců při jednání poslanecké sněmovny

Dalšími pohnutkami, které za rozhodně důležité považuje už méně než polovina lidí, jsou pro politiky potřeba osobně vyniknout a mít možnost ovlivňovat veřejné záležitosti. Zhruba třetina obyvatel Česka se vstupem do politiky spojuje jako rozhodně důležitý důvod snahu prosadit zájmy politické strany nebo zájmy spřízněné skupiny.

"Idealistické motivy, jako prosazování své představy o ideálním uspořádání společnosti a pomoc při řešení problémů ve společnosti, za rozhodně důležité pokládá pouze asi pětina dotázaných," uvedlo CVVM.

Opodstatněné, tedy rozhodně důležité i jen důležité, jsou nicméně podle většiny lidí všechny zmíněné důvody vstupu do politiky. Všechny motivy jsou opodstatněné pro víc než 80 procent dotázaných s výjimkou dvou "idealistických" pohnutek, které za rozhodně důležité a jen důležité považují dohromady zhruba dvě třetiny.

Idealistické důvody, jako je řešení společenských problémů, byly častější v odpovědích lidí s vyšším vzděláním a s vyšší životní úrovní. Zároveň u nich bylo slabší přesvědčení o důležitosti snahy o vyniknutí, získání moci a majetku, ukázal průzkum. Za rozhodně důležité pro vstup do politiky považují prosazování představ o ideálním uspořádání společnosti častěji stoupenci vyhraněné levice.

Proti stejnému průzkumu loni se názory lidí významně nezměnily. "V porovnání s obdobím let 2011 až 2013 je rovněž vyšší význam přisuzován snaze pomoci řešit problémy ve společnosti a naopak menší důraz je kladen na snahu získat moc či majetek," uvedlo CVVM. Průzkum provedlo v první dekádě února mezi 1069 lidmi ve věku od 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…