Kdo je horší, Fiala nebo Biden? Lidé dali odpověď

24.09.2023 11:20

Zatímco český premiér Petr Fiala se v září umístil na posledním místě v žebříčku důvěryhodnosti světových politiků Morning Consult, americký prezident Joe Biden ztrácí doma. A mnoho voličů jeho strany začíná upozorňovat na jeho věk.

Kdo je horší, Fiala nebo Biden? Lidé dali odpověď
Foto: Facebook Petra Fialy
Popisek: Premiér Fiala na festivalu Colours of Ostrava

Mezinárodní analytická společnost Morning Consult pravidelně poměřuje důvěryhodnost ústavních činitelů napříč světem.

Mezi 22 politiky suverénně vedl premiér Indie Naréndra Módí, který je přitom částí liberálního tisku označován za extremistu a v posledních dnech kvůli tomu absolvoval diplomatickou roztržku s kanadským premiérem Justinem Trudeau. Doma mu věří 77 procent lidí.

V Evropě je mezi svými voliči nejpopulárnější Alain Berset, prezident Švýcarska. Tomu důvěřuje 60 procent.

Na opačném konci žebříčku byla dvojice státníků, jejichž podpora jen těsně přesahovala dvacet procent. Jedním byl jihokorejský prezident Yoon Seok-youl a druhým předseda vlády České republiky Petr Fiala.

V srpnu měl Fiala důvěru pouhých 22 procent voličů, 68 procent mu vyjádřilo nedůvěru. Aktualizovaná data ze září usazují českého premiéra na úplně poslední místo s podporou rovných 20 procent, korejský prezident jej o dvě procenta přeskočil. Nedůvěru českému premiérovi vyjádřilo 75 procent lidí.

Současně si 79 procent lidí myslí, že Česko se ubírá špatným směrem.

Americký prezident Joe Biden se v Morning Consult drží se čtyřiceti procenty v horní polovině žebříku. Ale domácí průzkumy mu radost dělat nemohou.

Američané se bojí inflace, Biden se chlubí zelenými investicemi

Průzkum provedený společně deníkem Washington Post a televizí ABC zjistil, že v USA stále roste nespokojenost s jeho prezidentováním. Lidé mu vyčítají zejména ekonomickou a migrační politiku, do negativních postojů se začíná promítat i válka na Ukrajině.

A kromě toho lidé zastávají názor, že osmdesátiletý Biden už je na druhé funkční období příliš starý.

Tři z pěti politiků Demokratické strany si myslí, že by strana měla do prezidentských voleb příští listopad nasadit jiného kandidáta. Bidenovu okolí se však pořád daří vytvářet dojem, že je nejlepší volbou.

Lidé jsou podle stranického klíče rozděleni v otázce, zda by měl být proti Bidenovi spuštěn proces impeachmentu kvůli zahraničnímu podnikání jeho syna Huntera. Sedm z deseti republikánů souhlasí s obžalobou prezidenta, osm z deseti voličů Demokratické strany to naopak odmítá.

Ale například podpora Bidenovy ekonomické politiky klesla na 30 procent, nejméně od nástupu do úřadu. Prezident svou „Bidenomiku“ prezentuje zejména nízkou nezaměstnaností a investicemi do programů na změnu klimatu. Lidé se ale bojí hlavně inflace.

44 procent lidí odpovědělo, že jsou na tom ekonomicky hůře, než při Bidenově nástupu do úřadu. Opak uvádí pouhých 15 procent.

Klesají sympatie s prezidentovou podporou Ukrajiny, celkem 41 procent lidí říká, že USA dělají pro podporu této země příliš mnoho.

Celková Bidenova podpora tvoří 37 procent, přibližně stejně, jako v květnu. V únoru to ale ještě bylo 42 procent.

Biden aktuálně zaostává ve voličských preferencích o plných deset procent za Donaldem Trumpem, se kterým se střetl už v roce 2020 a vzájemný souboj se očekává i v příštím roce. Ohromil zejména rozdíl ve věkové skupině do 35 let, kde měl Trump vést o dvacet procent.

Německo: Vládo, ekonomika se hroutí, dělej něco

Vláda rapidně ztrácí důvěru i v Německu, kde sociologové dělali velkou analýzu k blížící se polovině volebního období.

Tři ze čtyř Němců si zoufají nad ekonomickou situací země, 28 procent zastává názor, že ekonomické problémy jsou tak závažné, že by do nich měli vstoupit politici. Ještě na začátku roku přitom vládní intervence do ekonomiky žádalo pouhých sedm procent.

Ještě v dubnu považovalo 26 procent za nejdůležitější politické téma životní prostředí a klimatickou změnu. Teď už to říká pouhých 18 procent. Totéž platí o ukrajinské válce, kterou jako důležité politické téma vnímalo 25 procent, ale teď už pouhých devět.

Politickým důsledkem je rostoucí podpora strany Alternativa pro Německo, označované jako extrémně pravicová. Z pěti zemí bývalé NDR, kde je její popularita nejsilnější, už ve čtyřech vede volební modely se ziskem přesahujícím třicet procent. Roste i ve „starých“ spolkových zemích a na celostátní úrovni se dostala na druhé místo za CDU. Všechny vládní strany naopak dramaticky ztrácejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fijála, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Fimfárum , 24.09.2023 12:16:09
dohání Bidenovu senilitu svoji hloupostí, prolhanost , podlost, křiváctvi na stejné úrovni . Dokonalý pár.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…