Kdo krade, je zloděj. Kdo práská, je práskač. A ten, kdo otesává kameny, je kameník... To věděl už Werich, říká na adresu Babiše písničkář Horváth

24.09.2017 17:24

ROZHOVOR „Když někdo řekne, že v totalitě, která vyžadovala aktivní kolaboraci nebo minimálně tichý souhlas s bezprávím, se měl lépe, netřeba ho dál urážet.“ Písničkář a aktivista Ziggy Horváth rozsekl debatu o tom, že za komunistů bylo líp, po svém. A těm, kdo už nevěří vůbec ničemu, doporučuje: „Musíme mít vlastní hrdost a umět se ozvat. A pokud mne nikdo neposlouchá, musím se ozvat hlasitěji. Spojit se s dalšími lidmi a trvat na svých právech. Za totáče se tomu říkalo zločinné spolčení a čekal vás kriminál.“ Horváth aktuálně složil Song s krycím názvem „Bureš“. Jenže, co Babišův „očistný“ rozsudek? To je prý jen výsměch právu a urážka všech, kterým slovenští estébáci zničili život.

Kdo krade, je zloděj. Kdo práská, je práskač. A ten, kdo otesává kameny, je kameník... To věděl už Werich, říká na adresu Babiše písničkář Horváth
Foto: Hans Štembera
Popisek: Písničkář Ziggy Horváth

Vy pokračujete ve svém tažení proti Andreji Babišovi a přicházíte se Songem s krycím názvem „BUREŠ“. Na youtube a na vašem facebookovém profilu, kde ho zhlédlo za dva týdny téměř 100.000 lidí, píšete i vysvětlení k hudebnímu motivu i k textu, protože jste použil motiv hitu Colorado kapely Kabát: „V roce 1994 přišla kapela Kabát s hitem Colorado. V něm popsala Američana, který si z Billa na Nováka změní svoje jméno a až tu malou zemi celou rozkrade, tak se vrátí ve své rodné Colorado... Čekal jsem 23 let a hamižný Američan nikde. Rozhlédl jsem se tedy, kdo že tu naši malou zemi rozkrádá a objavil som iného cudzinca.“ Než se dostaneme k vaší omluvě Američanům, o které na youtube také píšete – proč si nemyslíte, že je potřeba respektovat soud? Poslední verdikt zněl, že je veden ve svazcích StB neoprávněně. Věc se vrací k Ústavnímu soudu, který vynese verdikt 12. října. Čili, nevíme. Co se týká Andreje Babiše, žádné pochybení není potvrzeno ani v dalších kauzách. Proč nepočkáte s kritikou na rozsudek? 

Babišův „očistný“ rozsudek je výsměchem právu a urážkou všech lidí, kterým ŠtB se svými nepostradatelnými práskači typu agenta „Bureše“ ničila životy. Slovenští historici z Ústavu pameti národa objevili v archívech dostatek dokumentů, které Babišovu vědomou spolupráci s ŠtB prokazují. Oporou mu byli u soudu pouze jeho nadřízení eštébáci, kteří svého práskače prostě nepráskli. Je třeba si tady uvědomit, že Babiš, který nám otrávil životní i podnikatelské prostředí, nahromadil svým ekonomicko-politickým banditismem neuvěřitelný majetek. Jó, ten o korupci něco ví!   

Jestli nevěříte soudům a policii, proč nevěříte tomu, když Andrej Babiš říká, že v případě Čapího hnízda jde o policejní provokaci?

Případ Čapího hnízda není složitý – Babiš, jediný majitel Agrofertu, má dnes padesát milionů, které mu nepatří. Na svou obhajobu do omrzení opakuje argument, ať se na ně jdeme do jeho hnízda všichni podívat, že je tam uvidíme. No, rozumíte tomu? Podle Babiše je zloděj, který ukradl kolo chudším sousedům, nevinný, protože na něm přece jezdí jeho děti. Ten chlap je tak pokřivený, že už sám neví, co je a co není špatnost. Neomylně pozná pouze to, co je pro něj výhodné.

Song s krycím názvem "BUREŠ"

Opravdu se vám nezdá zvláštní načasování kauzy Čapího hnízda a dalších záležitostí? Co když je to přesně naopak, než tvrdíte vy: Babiš se prostě nehodí politickým stranám a tak proti němu použijí všechno... Co když se nakonec zjistí, že Andrej Babiš opravdu jen čerpal a žádným agentem není, jakou pak napíšete písničku? Mezitím, ovšem, i když by vyhrál volby, může být sestavena koalice stylem: všichni proti Babišovi…

Co se zjistí nakonec, už nic nezmění na tom, co se zjistilo na začátku. Kdo sebere cizí peníze, je zloděj. Kdo udává, je udavač. A ten, kdo otesává kameny, je kameník... To věděl už Werich.

Proč se nevěnujete stejně intenzivně také problémům jiných politiků, například premiéra Bohuslava Sobotky?   

Ale to já se věnuji. Videoklip „Infekce doby“ vznikl poté, co BIS začala s likvidací kapitána Hučína na základě více než stostránkového zadání tehdejšího premiéra Miloše Zemana. Toho Zemana, který z našeho státního rozpočtu rozdal pět tisíc milionů korun vyvoleným manažerům pod záminkou jakési revitalizace. O tom pojednává song s názvem „Revitalizační“. Tolik jen namátkou na adresu mnohem výraznějšího lídra a lumpa z ČSSD, než je Bohuslav Sobotka. O stovkách protestních akcí proti Babišovu prolhanému poskokovi Grossovi a bijci technopártistů Paroubkovi, které jsem s přáteli za dob svého aktivismu zorganizoval, nemluvě.

Vrátím se ještě k vaší písni „Song s krycím názvem Bureš“, která má být také snahou o omluvu všem Američanům a díkem za svobodu. Můžete být konkrétnější?

Nebýt tlaku USA na Sovětský svaz, mohli jsme zvonit čímkoli a svobody bychom se nedozvonili. Svůj vděk Západu za naši svobodu proto nijak netajím. No a omluva je namístě za text písně Colorado, v němž v roce 1994 kapela Kabát vylíčila zloděje z USA, který naši zemi celou rozkrade. To byla pro soudruhy rajská hudba. U té se jim to kradlo! A já se za tu lež styděl. Uznejte, že verze „z Babiša na Bureša zmením svoje meno…“ je pravdě mnohem blíže. 

Možná se s řadou lidí shodnete na tom, že jsme si tedy zemi rozkradli vlastně sami. Ať už to byl kdokoli, výsledek je poměrně jasný. Nemá smysl hovořit o nejrůznějších obecně známých aférách po listopadu 89, o zkrachovalých podnicích a o tom, co všechno už nemáme. Výsledek je ale i ten, že řada lidí, ať už chceme nebo nechceme, stále poměřuje s nostalgií dnešní život s tím, jak se žilo před listopadem 89. Vím, že toto vzpomínání typu, že za komunistů bylo líp, přímo nesnášíte. Ale přesto: Lidé měli jistotu, že budou mít kde bydlet, že budou mít práci. A teď? Kdo se dnes skutečně nemusí bát, že přijde o střechu nad hlavou nebo o práci? 

Za svůj plat si lidé koupí dnes více než za bolševiků. To je matematika. Když někdo řekne, že v totalitě, která vyžadovala aktivní kolaboraci nebo minimálně tichý souhlas s bezprávím, se měl lépe, netřeba ho dál urážet.

Přesto, faktem je, že i když řada lidí pracuje zodpovědně, na zajištění základních životních věcí to nestačí. A pak přijdou otázky, k čemu je mi Schengen, když nemám ani na dovolenou v Čechách?  K čemu je mi svoboda slova, když to, co si myslím já, stejně nikoho nezajímá. Anebo o co hůř, když řeknu názor, budu mít problém v práci. A že máme demokratické volby? Ale komu to hodit, když na každého už něco prasklo. Takže, k čemu jsou ty svobody, které jsme si vybojovali? Nebo jinými slovy, jak je možné, že jen asi třetina lidí oceňuje svobodu a politickou demokracii jako hodnotu a těm ostatním je to jedno?

Musíme mít vlastní hrdost a umět se ozvat. A pokud mne nikdo neposlouchá, musím se ozvat hlasitěji. Spojit se s dalšími lidmi a trvat na svých právech. Za totáče se tomu říkalo zločinné spolčení a čekal vás kriminál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …