Kdo může nahradit Sobotku ve vedení ČSSD. Hovoří se o těchto jménech

02.05.2014 4:44

Volební sjezd ČSSD bude sice až za necelý rok, ale už nyní se pomalu začínají objevovat jména těch, kteří by se mohli ucházet o místo ve vedení sociální demokracie.

Kdo může nahradit Sobotku ve vedení ČSSD. Hovoří se o těchto jménech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 10098 lidí

ParlamentníListy.cz se bavily se sociálními demokraty, jaká je nálada ve straně. Zatím to nevypadá, že by někdo vyzval současného předsedu strany Bohuslava Sobotku, ale záleží na tom, zda mu budou stále vypadávat kostlivci ze skříně ohledně kauzy privatizace OKD, jak dopadnou evropské, komunální a senátní volby a zda stále porostou preference hnutí ANO Andreje Babiše, kterého se sociální demokraté obávají kvůli tomu, že by mohl přivést ČSSD do stejných míst, kde skončila ODS. I když je fakt, že kauza OKD a její negativní dopady na ČSSD ve stranické základně ani poslaneckém klubu zatím nerezonují a v poslaneckém klubu je klid.

Velkou šanci dostat se do vedení má bývalý předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc, který chce kandidovat minimálně na řadového místopředsedu strany, na předsedu poslaneckého klubu chtít kandidovat nebude. Má ale i velkou šanci uspět na prvního místopředsedu ČSSD, protože je svými kolegy brán jako rozumný a umírněný. Navíc když není v ministerské funkci, má více času na shánění podpory, kterou již tedy shání a získává. Navíc je nyní vůči vedení strany loajální a volá po jednotě strany.

Přeběhlík

Jeho protikandidátem na prvního místopředsedu by se mohl stát ministr vnitra Milan Chovanec, který Tejce „vyšoupl“ z vnitra, když přeběhl na Sobotkovu stranu. Mnoho sociálních demokratů ho ale považuje za nedůvěryhodného člověka, který podráží a nedrží slovo. A dokonce i pro mnohé sobotkovce by byl proto přijatelnější Tejc. Záleží také, co Chovanec „předvede“ na Ministerstvu vnitra.

„Chovanec je poměrně odvařený. Tomu nevěří nikdo. Je schopný, ale až příliš schopný a hlavně pro sebe. Ten je ochoten vrazit kudlu do zad komukoli. I Sobotkovi, když to pro něj bude výhodné. Ale nemůže přebíhat věčně. A s takovýmto kreditem a postoji se s vámi sice někdo dočasně spojí, když vás potřebuje, ale pokud možno se vás rychle zbaví, protože není dobré, když vám kryje záda někdo, kdo vám chce do zad vrazit dýku. Ten člověk je odvařený jak u sobotkovců, tak i haškovců. Jak můžete věřit zrádci, že příště nezradí vás?“ řekl redakci sociální demokrat.

Hašek podporuje Tejce, který může zlepšit vztahy ČSSD se Zemanem

Michal Hašek, který se vzdal mandátu poslance a byl znovuzvolen předsedou Asociace krajů ČR, do vedení ČSSD kandidovat nebude. Místo sebe Hašek podporuje právě Tejce, který tedy může mít podporu nejen haškovců, ale i sobotkovců. Tejc podporoval, aby ČSSD vyjádřila důvěru Rusnokově vládě a může napomoci lepšímu vztahu ČSSD k prezidentu republiky Miloši Zemanovi.

Zeman má totiž k Bohuslavu Sobotkovi negativní vztah a v ČSSD panují obavy, že se Zeman kvůli své averzi vůči Sobotkovi spojí s Andrejem Babišem. Ostatně první „vlaštovky“ se již objevily při některých Zemanových prohlášeních. Tejc jako první místopředseda, či v případě výrazných neúspěchů Sobotky jako budoucí předseda, by mohl zlepšit vztahy s Hradem. Pro sociální demokracii je nevýhodné, když ji drtí Andrej Babiš a z druhé strany kvůli špatným vztahům i Miloš Zeman.

„Hašek ztratil část respektu svým pokusem o převzetí ČSSD. A ani ne tím pokusem, ale tím, jak nešikovně se choval po zveřejnění lánské schůzky. Nicméně slušnou pozici si pořád drží. Nyní podporuje Tejce,“ řekl redakci dobře informovaný člen ČSSD.

Stoupající Hamáček

Jako pozitivní osoba kromě Tejce je brán i Jan Hamáček, který byl vždy loajální Sobotkovi, ale do ostrých vnitrostranických půtek se příliš nezapojoval. Měl vždy i dobré vztahy s Tejcem. Je považován za inteligentního a vzdělaného člověka, který se dobře orientuje v zahraniční politice.

Umí šest světových jazyků, což zrovna není v ČSSD úplně běžné. V případě Sobotkova pádu by to mohl být také vhodný kandidát na předsedu strany. Pokud by Sobotka nepadl, je ale otázka, zda bude chtít kandidovat do vedení ČSSD, neboť i nyní je z titulu předsedy Poslanecké sněmovny členem grémia ČSSD. Svou kandidaturu ale nevyloučil.

Klesající Zaorálek a „Pospíšil“ Dienstbier

Patrně se budou snažit obhájit pozici nynější místopředsedové. Lubomír Zaorálek si poškodil svou pozici ostrým postojem vůči Rusku, což ale trochu vyžehlil předseda Sobotka a nyní si to Zaorálek zlepšil i realistickým postojem k Číně. Místopředseda pro hospodaření Martin Starec by měl mít obhájení své pozice víceméně jisté. A první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková je místopředsedkyní „za ženy“.

Dále se v ČSSD v souvislosti s možnými kandidáty na místopředsedy objevilo jméno populárního jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Jiří Dienstbier je v ČSSD brán jako někdo, kým byl Jiří Pospíšil pro ODS. Tedy sólista, který si buduje vlastní popularitu v médiích, ale nehraje týmově a chová se lidsky asociálně. A padlo i jméno Jaroslava Foldyny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…