Vypravili jsme se na venkov, abychom nahlédli pod pokličku malým producentům i větším zemědělcům. Zjistili jsme, jak se jako bumerang vrací to, co jsme před lety provedli…
Jezte zdravě – bez tuku? S tukem!
Zda cena nad padesát korun za máslo „je normální“, jednoznačně reaguje pro ParlamentníListy.cz Jaroslava Martínková, která vybudovala minimlékárnu JOMA, Janovice nad Úhlavou, Klatovsko: „Ta cena není normální. Mléko má pořád stejnou cenu. To dělají podle mne obchodníci. Výrobky jsou pořád na stejné ceně, takže to, co se děje, tak nechápeme. Mléka sice moc není, ale másla se přece dělá stejně jako se dělalo před pěti lety, za stejné peníze. A krávy jsou tu pořád zhruba stejné, jiné chovy tady nemáme, od devadesátých let je to podobné. Takže je to všechno takový humbuk a hysterie.“
A máslo do mrazáku? „Není to zbytečné? Kolik jej sděláte?“ reaguje dále paní Martínková. „To je nesmysl. Půl roku by v mrazáku vydrželo, ale proč to dělat? My máme vlastní chov, krávy, které se dojí automaticky, roboty a tedy máme čas na výrobu a zpracováváme zhruba dvě třetiny svého mléka. A máme přes 80 krav a vše je z našeho mléka – jogurty, sýry, tvaroh. Máslo neděláme, protože máme holštýnský skot a ten má menší procento tuku v mléce. A věřte, že poctivý tvaroh, který se dělal do sáčku, kde odkapává a není tak řídký. Zpracováváme 800 až 900 litrů mléka denně. Jsme rodinná firma a zvládáme to ve třech lidech. Na trhu jsme od roku 1999. U nás máme prodejnu a tam jsme začali prodávat vlastní výrobky, protože mlékárny v té době neplatily. Takže jsme se museli postarat sami o sebe, abychom vůbec přežili. Lidi, a zvláště mladí, si k nám navykli chodit dost rychle. Reklamu jsme nedělali a lidé si to řekli a tak to funguje,“ vyznává se majitelka minimlékárny. Nutno dodat, že kdekoliv se jejich postarší pojízdná prodejnička objeví, stojí lidé na jejich výrobky ve frontě a Martínkovi většinou odjíždějí zcela vyprodáni.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala