Kdo nekritizuje Zemana, není žádný občan. Jak dlouho nás ještě budeš zesměšňovat, ptá se na Hrad komentátor

20.08.2015 16:27

Každý, kdo nekriticky přihlíží k chování prezidenta Miloše Zemana, není občan, ale pouze „obyvatel“ a chová se jako zbabělý zelinář z Havlova eseje „Moc bezmocných“. Tak to vidí Václav Chyský, který ve svém komentáři pro web Přítomnost vytkl prezidentu Zemanovi, že svým nevhodným chováním poškozuje pověst jeho (Chyského) jako občana České republiky.

Kdo nekritizuje Zemana, není žádný občan. Jak dlouho nás ještě budeš zesměšňovat, ptá se na Hrad komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman se zúčastnil odhalení busty bývalého francouzského prezidenta Françoise Mitterranda v zahradách pod Pražským hradem před Jazzovou sekcí

Václav Chyský svou úvahu na webu Přítomnost.cz zahajuje latinským citátem z Cicera: „Jak dlouho ještě budeš, Catilino, zneužívat naši trpělivost? Jak dlouho nás ještě bude zesměšňovat tvoje bláznovství?“ Následující odstavce odhalují, koho považuje za ostudného Catilinu dneška – Miloše Zemana, kterého tituloval „český frontman“.

Pozastavuje se nad tím, že Zeman chce navštěvovat Čínskou lidovou republiku, když všichni evropští státníci kvůli vyhroceným vztahům Číny s Japonskem účast na výročí konce druhé světové války v Asii odmítají. A navíc se tam prý hodlá setkávat s Vladimírem Putinem, nebo dokonce Kim Čong-unem. Paradoxem prý je, že ve stejnou dobu se předseda Poslanecké sněmovny Hamáček snaží nadbíhat Japoncům. „Vskutku hybridní politika, naznačující, že Česká republika za sebou stále vláčí rezidua své půlstoleté minulosti a neví, kam jednoznačně politicky patří,“ stěžuje si komentátor.

Vše je podle něj přitom jasné – prezidentské cesty má schvalovat vláda, takže by Hrad měl do Strakovy akademie v předstihu poslat plán cest k posouzení, zda odpovídají zájmům našeho státu. „To by byl civilizovaný postup mezi vrcholnými orgány demokratického státu. V současném případě prezident vystavuje Českou republiku do pozice notorického kverulanta a trapně oslabuje českou pozici v Evropské unii,“ vytýká.

Celý komentář ZDE

Chyský je prý „českým občanem s evropským pasem“ a jako takový Zemanovo „solitérní jednání“ odmítá. Vytýká Zemanovi, že poškozuje zahraniční reputaci jeho jako občana ČR. Parlament, zastupující občany, by se podle něj měl jasně vyjádřit k tomu, jak se prezident republiky chová. „V případě nutnosti nechť konečně zasáhne Ústavní soud,“ dodal.

Pak se Chyský čtenářům svěřil, že si nedávno znovu přečetl Havlovu „Moc bezmocných“ a objevil tam mnoho inspirativního ohledně „života ve lži a v pravdě“. Kdo je lhostejný k tomu, co se děje v politice, podle něj žije ve lži a v podstatě není ani občanem, ale pouze „obyvatelem“. Takovým chováním je podle něj i nekritické přihlížení k chování prezidenta Zemana.

„Odmítám se chovat jako Havlův proslulý zelinář, který strká hlavu do písku a bez rozmyšlení, aby měl pokoj, ve svém výkladu vystavuje mezi mrkví a kedlubny žádaná hesla totalitárního státu,“ uzavírá. Odmítá prý aureolu kolem prezidenta Zemana, jenž prý těží z prestiže úřadu, která vznikla za úplně jiných prezidentů, než je on.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …