Kdo nepracoval, šup, a byl tam. Svědectví reportéra, jak to bylo s Babišovým výrokem o romském táboře

09.09.2016 11:44

Fotoreportér Ludvík Hradílek prozradil, jak se zrodila fotografie s Andrejem Babišem (ANO) s patřičným popiskem o válečném pracovním táboře, kde zemřely stovky lidí. Babiš přesto na severu Čech prohlásil, že v něm končili lidé, kterým se nechtělo pracovat. Pak šup a byli tam. Sluší se však také dodat, že ministr se později od výroku distancoval a v podstatě se omluvil za něco, co prý vlastně nikdy neřekl.

Kdo nepracoval, šup, a byl tam. Svědectví reportéra, jak to bylo s Babišovým výrokem o romském táboře
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píšou v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ měl říci Andrej Babiš. Šéf hnutí ANO, ministr financí a majitel Agrofertu se od tohoto výroku distancoval, ale Hradílek trvá na tom, že takovéto prohlášení z úst předsedy hnutí ANO opravdu zaznělo.

„Ani náhodou jsem nečekal, že to bude mít takový dopad, takový ohlas,“ říká teď s odstupem týdne Ludvík Hradílek. „Když jsem tu větu uslyšel, zbystřil jsem a hned jsem si ji zapsal. Říkal jsem si, že teď a tady ministr popírá holocaust. Jenže – kolem politiků, na různých mítincích, se pohybuji často. A podobných výroků slýchám každou chvíli tunu. Takže mě to ani nějak nešokovalo nebo nepřekvapilo. Ani jsem si nemyslel, že by to něco mohlo rozpoutat. Protože když se může střílet na Staroměstském náměstí a říká se, že je to v pořádku, tak mi tohle přijde vlastně… že to jsou jen slova. Odporná, ale jen slova.“

Na Babišovi oceňuje, že se snaží s lidmi opravu bavit, zdá se, že ho opravdu zajímá, co jeho potenciální voliče trápí. Do Varnsdorfu už přijela ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD), ale zdejší lidé měli zřejmě pocit, že jejich návštěvy k ničemu nevedly.

S Babišem to prý bylo jiné. „Nechová se jako panák,“ shrnul svůj názor Hradílek. Bylo to patrné, že se snažil více času povídat s lidmi, kteří jsou ve Varnsdorfu nespokojení s tím, jak se chovají nepřizpůsobiví. Většinou šlo o Čechy bílé pleti, kteří si stěžovali na Romy. Následně se šel ministr podívat do dvou problematických paneláků a to, co tam viděl, s ním prý viditelně otřáslo.

Celý rozhovor najdete zde

„Andrej Babiš šel napřed k těm bílým přes ulici, v podstatě s nimi strávil devadesát procent času. Vykládali mu totéž, co předtím Marksové a spol.: Jak je tam hluk, smrad, že Romové zneužívají sociální dávky a podobně. On to poslouchal, přikyvoval. A pak se šel podívat dovnitř. Byl ve dvou panelácích, potkal se s jedním Romem, kterého se ptal, proč není v práci. Potkal se s pár dětmi, těch se ptal, proč nejsou ve škole. A zase šel ven. Strávil tam – řekl bych – tak deset minut, možná ani to ne. Vyšel ven viditelně otřesený. Oni mu pověděli, že jsou tam štěnice. A je tam zápach. A jsou tam otlučené zdi. Na Babišovi bylo vidět, že mu to tam evidentně není příjemné,“ prozradil Hradílek.

O ministryni Marksové prý Babiš mluvil dost hrozně. V této náladě nakonec pronesl pár slov o táboře v Letech. Tím všechno skončilo. Otřesený Babiš místním sdělil, že tyhle problémy musí řešit již zmíněná ministryně Marksová a odjel.

Hradílek následně znovu konstatoval, že výrok o táboře v Letech opravdu zazněl z úst ministra a on jako fotograf na tom trvá. Zapsal si prý do notýsku šéfa hnutí ANO přesně. Zajímavá mu však přijde jiná věc. „Pro mě je důležitější jeho prvotní reakce hned ten večer. To bylo v době, kdy ještě nevěděl, jestli to mám, nebo nemám nahrané. A tehdy to všechno přiznal, jenom říkal, že to tak nemyslel. Tvrdší vyjádření – že je to lež – začal vypouštět až poté, co věděl, že nahrávka neexistuje,“ doplňuje Hradílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…