Kdo patří na ministerstvo zahraničí? Poche, Poche, stále Poche. Jak daleko bude ČSSD ochotna zajít, aby svého kandidáta prosadila, to naznačil Jan Hamáček...

01.09.2018 12:00

Hlavou zeď neprorazíš, chtělo by se zvolat na sociální demokracii. Podle Práva chce Hamáček hrozit i odchodem ČSSD z vlády, pokud nebude Miroslav Poche jmenován ministrem zahraničí. V následujících dnech se uvidí, kdo ze čtveřice Zeman, Babiš, Hamáček a Poche povolí, či zda se sociální demokraté s vládou po krátkém období koaličního vládnutí rozloučí. Informoval o tom server Novinky.cz.

Kdo patří na ministerstvo zahraničí? Poche, Poche, stále Poche. Jak daleko bude ČSSD ochotna zajít, aby svého kandidáta prosadila, to naznačil Jan Hamáček...
Foto: repro youtube
Popisek: Údajně vlivný sociální demokrat Poche

Plán, kterým chce Hamáček dotlačit Miroslava Pocheho z pražské ČSSD na post ministra zahraničních věcí, má prý začít až po komunálních a senátních volbách. „Navrhoval jsem Miroslava Pocheho, nevidím důvod, proč bych na tom měl něco měnit,“ řekl před jednáním grémia ČSSD novinářům Hamáček. Plán by měl probíhat takto: Hamáček by rezignoval na post ministra zahraničí. Miloš Zeman prý naznačil, že by pak funkci převzal Andrej Babiš, jak je prý zvykem. To by znamenalo hrubé porušení koaliční smlouvy a ČSSD by mohla hrozit odchodem z vlády.

Anketa

Vadí vám Zemanovy výroky, kterými žertuje o zabíjení novinářů?

11%
89%
hlasovalo: 13693 lidí

Na tom, že situaci ČSSD nezavinila, trvá například hejtman Martin Netolický. A Jan Hamáček prohlašuje, že ČSSD je konstruktivní a snaží se situaci řešit, ale u ostatních stran chybí vůle. Netolický také uvedl, že Hamáček má jejich plnou důvěru v otázce řešení personálního obsazení. Poche na svém jmenování také prý trvá. Znovu se mluví o kompetenční žalobě, kterou by měl podat premiér Andrej Babiš.

Ovšem Babiš údajně žádnou žalobu podat nechce a nominovat europoslance nehodlá, když by ho Zeman stejně nejmenoval. I v ČSSD se najdou hlasy, které říkají, že Poche by měl funkci oželet. Říkají to například místopředsedové strany Jiří Zimola nebo Jaroslav Foldyna. I šéf senátorů ČSSD Petr Vícha měl nedávno potvrdit stejné smýšlení. Zimola se ale z jednání omluvil, údajně z pracovních důvodů. Miroslav Poche to komentoval na svém twitterovém účtu: „Silné podpory vedení ČSSD si velmi vážím. I toho, že jsem nadále nominantem na post ministra zahraničí. Mrzí mě ale skutečnost, že po všech kritických vyjádřeních, které měl v mediích Jiří Zimola, se z dnešniho předsednictva ČSSD omluvil.

Nyní se tedy nabízí otázka, kdo z účastníků mocenského sporu o ministerstvo zahraničí ustoupí, či zda celá záležitost vyzní do ztracena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…