Kdo se také objevil v „panamských seznamech“: Špičkový český advokát

07.04.2016 7:55

V kauze Panama Papers figuruje i jméno českého advokáta Josefa Monsporta. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Kdo se také objevil v „panamských seznamech“: Špičkový český advokát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Monsport, který aktuálně zastupuje olomouckého podnikatele Ivana Kyselého v kauze Vidkun, je jedním ze tří stovek Čechů na seznamu lidí, pro něž panamská společnost Mossack Fonseca zakládala offshorové struktury. Známý byl také z obhajoby exministra obrany Martina Bartáka v případě údajné korupce při nákupu armádních tatrovek. A jeho jméno nechybělo ani v kauze H-System, kdy chtěl jako konkurzní správce vystěhovat několik desítek bývalých klientů.

Nyní se jeho příběh stává v kauze Panama Papers vzorovým, jak se komplikované struktury z daňových rájů dají použít k tunelování fungujících firem. Monsport podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku figuruje ve třech společnostech, které obstarala americká společnost Waberia Consulting LLC u firmy Mossack Fonseca. Mimo jiné jde o Integ S. A. a Kynsberg Trading. 

Monsport spojitost s firmami z daňových rájů odmítá. „Adresa v dokumentech k akciím uvedených offshorových společností ovšem koresponduje s tou, již Monsport uvádí v obchodním rejstříku jako konkurzní správce několika firem. Variantou samozřejmě je, že byl jako vlastník zapsán bez svého vědomí a souhlasu,“ poznamenávají Lidové noviny.

K dohledání je také korespondence, v níž je v roce 2014 Monsport zmíněn jako člověk, který bude jediným akcionářem obou firem. 

„Samojské firmy s navýšeným kapitálem měly hrát roli platidla při nákupu nespecifikované slovenské společnosti. A to následovně. Navýšení kapitálu už v roce 2013 bude v souladu s účetnictvím nejmenované maltské firmy. Samojská firma v ní bude sloužit jako akcionářský vklad. A právě tato maltská ,skořápka‘ pak za nákup skutečné slovenské firmy zaplatí samojskou společností. Samojská společnost pak má být následně vlastněna slovenskou firmou,“ popsal inkriminovanou korespondenci web Investigace.cz. Nyní si jí všímají právě Lidové noviny.

Podle nich je také vysoce pravděpodobné, že Monsport nejednal v kauze sám za sebe, ale za některého ze svých vlivných klientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…