Kdo se teď v Číně uchytí, bude za deset let na koni, notovali si u Moravce ekonomové

06.09.2015 12:56

V nedělních Otázkách Václava Moravce se setkali guvernér ČNB Miroslav Singer a ekonom spolupracující s hnutím ANO Andreje Babiše Aleš Michl. Pochvalovali si čínské investice v Česku, jimiž svou cestu do této země zaštiťuje Miloš Zeman. Došlo však znovu i na oslabení koruny, ke kterému sáhla ČNB na podzim v roce 2013. Podle Michla to byl „super krok“. Nakonec došlo i na Řecko a uprchlickou krizi.

Kdo se teď v Číně uchytí, bude za deset let na koni, notovali si u Moravce ekonomové
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a mnichem z chrámu Jing’an Temple v Šanghaji

Vzhledem k tomu, že dnes skončila pětidenní návštěva prezidenta Miloše Zemana v Číně, hosté se hned v úvodu věnovali první vlně čínských investic v Česku v rozsahu deseti miliard. Další vlny podle prezidenta Zemana přijdou. Pánové se shodli na tom, že jde o poměrně velkou investici jedné investiční skupiny, která Česku pomůže, protože potřebujeme i kapitál ze zahraničí, pouze domácí by nám nestačil. Faktem ovšem je, že rozsah toho, co z Číny dovážíme, výrazně přesahuje objem produkce, kterou do asijské země vyvážíme. Zatímco dovoz se pohybuje na úrovni 360 miliard za rok, vývoz stojí na hladině 42 miliard.

„Ale když se podíváte na vývoj v horizontu pěti až deseti let, tak v Číně vznikne spousta megaměst a jejich obyvatelé tam budou mít hlad po zboží a budou utrácet své peníze. Takže ten, kdo se tam teď chytí, z toho bude v budoucnu těžit,“ konstatoval Michl. A Singer mu dal v zásadě za pravdu, když poukázal na to, že v Číně dnes rostou mzdy, takže Číňané budou mít co utrácet.

Následně se hosté věnovali růstu české ekonomiky, která je teď s růstem přes čtyři procenta HDP bezmála evropským premiantem. Singer i Michl konstatovali, že jsme si to zasloužili vzhledem k poklesu ekonomiky, kterým jsme prošli v minulých letech. Postupně porostou mzdy a bude se dařit i lépe vybírat daně. První tezi pronášel Singer, druhou Michl. Ten ovšem obratem dodal, že teď bude klíčové nezvyšovat daně, protože ekonomika potřebuje především klid.

Oslabení koruny bylo  super, poznamenal Michl. A Řecko...

Došlo i na intervenci České národní banky, kterou guvernér ČNB opět důrazně hájil. A Michl ho v této věci pochválil. „Podle mě to byl super krok, ale klíčové teď bude, kdy skončit,“ konstatoval. Kdyby bylo na něm, skončil by s tím asi hned nebo přesněji v horizontu dvou měsíců. Singer ale jasně řekl, že v tuto chvíli nic takového nenastane.

Michl pronesl i pár slov k Řecku. Do roku 2007 dělala tato země chybu, že se bezhlavě zadlužovala, a později udělaly chybu Německo i Mezinárodní měnový fond, když helénskou republiku nutilo k razantním škrtům. Řecko by teď hned mělo odejít z eura a přijmout vlastní měnu.

Naproti tomu Singer má za to, že Řecko sice představuje evropský problém, ale věnujeme mu až příliš mnoho pozornosti a úsilí místo toho, abychom se věnovali energetické bezpečnosti Evropy nebo uprchlické krizi. „Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to je, jako kdybychom tady řešili problémy jednoho okresního města,“ uzavřel své vystoupení guvernér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…