Kdo tady maká? Změřili jsme počet hlasování u Kalouska s Babišem a máme výsledek, který nás zaskočil

24.11.2014 16:03

My makáme, znělo předvolební heslo hnutí ANO. Také proto se ParlamentníListy.cz podívaly na statistiky hlasování jeho předsedy Andreje Babiše. Pro porovnání jsme vybrali jeho předchůdce, někdejšího šéfa státní kasy Miroslava Kalouska. A pro úplnou přehlednost ještě několik dalších mediálních tváří Poslanecké sněmovny.

Kdo tady maká? Změřili jsme počet hlasování u Kalouska s Babišem a máme výsledek, který nás zaskočil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se projednával vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2015

Anketa

Je konec roku 2014. Koho chcete za prezidenta v roce 2018, kdy bude příští volba hlavy státu?

hlasovalo: 46512 lidí

Ministr financí Andrej Babiš optikou oficiálního měření stránek Poslanecké sněmovny hlasoval 749krát. To je účast 45,7 procenta. Tedy ani ne polovina. Exministr financí Miroslav Kalousek hlasoval v 58,2 procentech případů. V tomto porovnání tak Miroslav Kalousek, ačkoli je opoziční politik, zvednul ruku 200krát více. Čest (v tomto měření) příjmení Babiš dělá poslanec ANO Miloš Babiš. Ten hlasoval naprosto vzorně: 94,3 procenta. Výrazný podíl u hlasování má rovněž šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, 85,2 procenta. Obdobně dobrý poměr má člen klubu ANO Stanislav Pfléger (89,6 procenta) či Jan Sedláček (90,5 procenta).

Namátkou vybraní zástupci dolní komory Parlamentu obstáli víceméně na pomyslnou trojku. Marek Benda z ODS hlasoval v 66,1 procentech, Vojtěch Filip, předseda KSČM, překročil hranici 80 procent, Olga Havlová z Věcí veřejných pak téměř 90 procent hlasování a Vítězslav Jandák (ČSSD) 62,3 procenta hlasování. Hrozivé číslo je však k vidění u lidovců. Poslanec a ministr zemědělství Jurečka hlasoval pouze u 32,8 procent případů. Jeho šéf, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, z tohoto měření vyšel stejně špatně: 39,5 procenta.

Téma účasti na hlasování rozvířil na svém Facebooku předseda Úsvitu Tomio Okamura. „Premiér Sobotka je neuvěřitelný populista. Navrhuje, že bude trestat poslance za neúčast na jednáních sněmovny. Nic proti tomu návrhu, nemám s ním problém, ale z úst premiéra to zní zcela populisticky - on sám má totiž účast na jednáních pouze 41,9 %, zatímco například já mám nejvyšší účast ze všech předsedů parlamentních stran - 88,9 % (bylo by to ještě víc, ale byl jsem nemocný)," uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…