Kdo tě poslal? Piráti? Drsný zážitek reportérky u brněnského stánku

30.08.2021 17:00 | Komentář

Svědectví reportérky ParlamentníchListů.cz o zážitku s jedním ze stánkařů na předvolební akci v Brně.

Kdo tě poslal? Piráti? Drsný zážitek reportérky u brněnského stánku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Hořčice za malou chvilku skončí na reportérce PL

„Kdo tě poslal? Abys tady provokovala? Piráti?“ křičel na mě muž s kelímkem v ruce, zatímco jsem se snažila zachránit fotoaparát od nálože hořčice a piva a čekala na příjezd policie. Reportáž z volební kampaně nemusí vždy dopadnout podle představ. Obzvláště když fotíte stánkaře, kterému se to nelíbí.

Jak k tomu člověk přijde? Musím teď už z vlastní zkušenosti říct, že dost snadno. Pokaždé se snažím vyfotit dění kolem politických stran z všemožných úhlů. Na předvolebním jarmarku jsem obcházela stánkaře a fotila zákazníky z pohledu prodejců. Před posledním stánkem jsem v mezeře zahlédla třicátníka Pavla s kelímkem a logem politického hnutí, na snímek jak dělané. Začala jsem fotit a odpovídala na otázku, kde fotky nalezne. Najednou nás z prostoru začal vyhazovat jeden ze stánkařů s tím, že tam mají peníze a gril. Chtěla jsem mu říct, že jsem pouze dělala fotku, ale možnosti odpovědět se mi nedostalo.

„Můžu říct alespoň jednu větu?“ zeptala jsem se. „To by bylo zbytečné,“ odpověděl. Dobře. Šla jsem tedy fotit zbytek nakupujících u posledních stánků. A tam stál. Opékal klobásy na grilu. Na chvíli jsem fotila nakupující ženy o kousek dál a pak se vrátila na poslední část trhu, která mi zbývala. Přesně tam, kde opékal klobásy: „Jdi s tím do hajzlu!“ zařval na mě.

Hořčicí „omylem“ na dva metry

„Promiňte, ale jsem na veřejném volebním prostranství, na veřejné volební kampani a dělám svoji práci,“ odpověděla jsem. Udělala jsem poslední dva snímky a chtěla odejít. „Plesk!“ Na oblečení a hlavně přes celý objektiv a tělo zrcadlovky mi přistál tak půllitr hořčice z litrové láhve, kterou na mě namířil a zmáčkl. „To myslíte vážně?“ zeptala jsem se v klidu. „To bylo omylem!“ začalo pár chlapů se smíchem pokřikovat u pultu. Jeden z nich si to ke mně namířil s pivem. Těsně před tím, než ho na mě celé vylil, mi řekl: „Promiňte, to je omylem.“ V první chvíli mě nezajímalo nic jiného než technika v hodnotě desítek tisíc korun. Chňapla jsem po ubrusu z krabice a začala rychle odstraňovat to nejhorší. „Kdo tě poslal? Abys tady provokovala? Piráti?“ křičel na mě muž s kelímkem v ruce, zjevně posilněn. „Jooo,“ přidalo se pár dalších. Ihned poté jsem zavolala policii.

Tady je nutné dodat jednu věc. Šlo o nedělní volební akci hnutí SPD v Brně na Zelném trhu s názvem Český jarmark, s celým konfliktem ale nemělo politické uskupení nic společného, neboť neorganizuje a nevybírá samotné trhovce. To dělá organizátor trhů ve slaměném klobouku, se kterým spolupracují. Ten mi sice během první chvíle poskytl vodu a slíbil úhradu. Když ale přijel policejní vůz, tak zmizel a už se více neobjevil. A byli to právě členové a tým hnutí SPD, kteří mi poskytli pomoc. Ochranka zajišťovala pořádek, poslankyně Lucie Šafránková mi sháněla věci na čištění a fotograf SPD vše dosvědčil policistům.

SPD neřídí trhovce, spolupracuje už se zavedenými organizátory

„Jarmark je koncipován tak, že SPD ho vůbec nesponzoruje, ani to nedotujeme a nic z toho nemáme. Dali jsme pouze prostor českým producentům, aby si mohli prodávat za ceny, jaké si sami určili,“ řekl později předseda hnutí Tomio Okamura při rozhovoru za hořčično-pivního odéru, aniž tušil, co se stalo. V tu chvíli totiž promlouval na pódiu.

Začala jsem komunikovat s policisty, kterým pan Omylemhořčice vyprávěl o „mých provokacích“. Pan Omylempivo zmizel. Ale pronásledoval mě pak na každém kroku s mobilem, točil mne a vykřikoval: „Měla byste se slušně obléct na tu práci!“ nebo: „Vy lžete!“ Naštěstí bylo okolo dost svědků, kteří mi pomohli policistům dosvědčit, co se skutečně stalo. Navíc hořčice na zemi dva metry od grilu mluvila za vše. „Nechápu, jak se takhle může někdo chovat,“ hlesl vedle mě Pavel.

Celá věc půjde do správního řízení. Čištění fotoaparátu s objektivem a výměnou zničeného filtru bude stát tisíce korun. Expresně, protože jinak nemohu dělat svoji práci. Podotýkám, že i tady mi Tomio Okamura nabídl úhradu všech nákladů. Velkou podporu jsem nalezla i v samotné redakci, a tak už se zase těším na další, volební, všední či nevšední zážitky. A ne, Piráti mě opravdu neposlali, ale určitě mě zase někde potkáte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…