Kdo vám nosí dárky, ptali se průzkumníci. Děda Mráz porazil Santa Clause

18.12.2015 12:32

Vánoce jsou za dveřmi, a tak je neopomenula ani společnost SANEP a zeptala se, kdo přinese dětem dárky či co bychom chtěli pod stromečkem. A zná i naše obavy.

Kdo vám nosí dárky, ptali se průzkumníci. Děda Mráz porazil Santa Clause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční ozdoba

Pro téměř dvě třetiny domácí populace je neohroženým králem Vánoc Ježíšek. Santa Claus ani Děda Mráz proti němu nemají šanci. Ježíšek bude nadělovat dárky 65,1 % českých domácností. Santa Claus přijde jen do 0,3 % českých rodin a Děda Mráz k půl procentům dětí. Z hlediska křesťanských hodnot však Vánoce slaví jen 13,7 % dotázaných, pro více než 31 % znamenají Vánoce hlavně klid a pohodu.

A kolik se za Vánoce utratí? Částku do výše tisíc korun hodlá investovat do vánočních dárků 13,9 % dotázaných. Od tisíce do tří tisíc korun pak ztratí 22,2 % dotázaných a od tří do pěti tisíc korun 25,3 % respondentů. Více než pět tisíc korun, ale méně než deset tisíc utratí za dárky 17,1 % dotázaných a více než deset tisíc 9,3 % respondentů. Jsou však i tací, kteří na dárky peníze nemají – je jich 5,1 %.  

CELÝ PRŮZKUM ZDE

Nejméně žádným dárkem jsou adrenalinové zážitky. Uvedlo je 11,6 % dotázaných. Na druhém místě nevhodných dárků jsou pak erotické pomůcky, a to pro 6,4 % respondentů. Lidé však nechtějí podle průzkumu ani prostředky na hubnutí, alkohol či ponožky. Oproti tomu nejlepším dárkem je kniha – pro 8,9 % dotázaných. Drobnost z lásky pak ocení 8,4 % respondentů. Každého dárku si však váží 36,7 % dotázaných.

Ale Vánoce nejsou jen svátky radosti – obavy kvůli teroristickým útokům si připouští v souhrnu 22,8 % dotázaných.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …