Kdyby bylo OKD malý podnik, tak má majitel už oblepený celý dům. Místo toho dostate státní půjčku, rozčiloval se v ČT Kuba

06.11.2016 15:07

Hosty pořadu Otázky Václava Moravce České televize byli ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a expert ODS na průmysl a obchod Martin Kuba. Oba dva diskutovali především o drobných podnikatelích.

Kdyby bylo OKD malý podnik, tak má majitel už oblepený celý dům. Místo toho dostate státní půjčku, rozčiloval se v ČT Kuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

„To, jestli se podnikání daří, můžete změřit třemi ukazateli: Zda ekonomika roste, a to roste. Pak máte druhou možnost, zda stoupá počet firem – a to je opět číslo, které opět roste. A pak se podíváte na nějaké hodnocení podnikatelského prostředí, které dělají renomované instituce,“ podotkl úvodem k problematice podniků ministr Mládek.

„Dlouhodobě tvrdíme, že elektronická evidence tržeb nic neřeší,“ obul se hned úvodem do EET Kuba. A oponoval Mládkovi i v dalších bodech. Například v otázce, že ekonomika roste, podotkl, že ekonomika roste všude. „Ty pocity živnostníků a malých firem, tak ty pocity jsou jiné, než když si v Praze v kravatě čtete výsledky hodnocení renomovaných institucí. To EET na ně dopadá a dopadá na ně naprosto nesmyslně,“ řekl. Zároveň se pozastavil nad fascinací Chorvatskem v této záležitosti.

Mládek se následně opřel do vlády, jejímž členem Martin Kuba byl. „Jak je vidět na vládě, v níž jste byl, není automatické, že když roste HDP v celé Evropě, roste i u nás,“ rýpl si. Důležitý je pro něj férový byznys. „Elektronická evidence tržeb zasahuje i malé a střední podnikatele, přičemž jsou v mnoha zemích z tohoto vyjmuti. Úniky na daních nejsou podle našeho názoru u těchto malých živnostníků,“ domnívá se Kuba. Ten několikrát zopakoval, že velké společnosti již mají systémy, které kontrolují, aby neutíkaly peníze. „EET je o tom, že jdeme s velkým kanónem na komára,“ řekl.

„Pan Kuba tady vytváří mylný dojem, že se to týká jen malých firem. Týká se to všech. A já mám ten pocit, že vy nechcete transparentnost,“ podotkl Mládek.

Následovala i debata o OKD a půjčce, kterou vůči společnosti učiní stát. „To je prostě ten příklad, který ukazuje na nerovnost mezi malými a velkými. Kdyby to OKD bylo v režimu malého podniku, tak ten majitel má oblepený už celý dům,“ podotkl k tomu Kuba. Oba muži se pak neshodli v tom, zda státu bude půjčka vrácena – Mládek věří, že ano, Kuba o tom pochybuje.

Závěrem přišla řeč i na čínské investice. „Jsem přesvědčen, že se tady žádné velké investice neobjevily. Do ekonomiky se nepřineslo nic nového. To, jak Čína se tady dnes pohybuje, je skupování podílů již existujících podniků,“ řekl Kuba. 

Mládek se poté vyjádřil ještě k situaci v ČSSD a ve vládě, kdy premiér Bohuslav Sobotka hodlá udělat výměny ministrů, že on sám ještě neví, jakým způsobem budou personální otázky řešeny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…