Kdyby nebylo tématu Zeman, nemá Drahoš o čem mluvit, kroutil po debatě hlavou politolog

25.01.2018 22:59

Vrchol prezidentské kampaně, tedy poslední televizní prezidentský duel, je za námi. Přední politologové a komentátoři byli hosty Událostí, komentářů na ČT24 bezprostředně po skončení ostře sledovaného „souboje“. Všichni se shodují, že debata proběhla důstojně a věcně.

Kdyby nebylo tématu Zeman, nemá Drahoš o čem mluvit, kroutil po debatě hlavou politolog
Foto: hns
Popisek: Duel Drahoš versus Zeman, ilustrační koláž

Lukáš Valeš, politolog z Fakulty právnické ZČU v Plzni, považuje za vítěze debaty moderátorku Světlanu Witowskou. „Witowská vyšla jako vítěz,“ říká Valeš. „Dokázala vybalancovat oba dva tábory,“ míní. Podle něj v debatě šlo vypozorovat, že Miloš Zeman je méně útočný a naopak Jiří Drahoš podle něj zase mnohem dravější. „Někdy až příliš,“ komentuje a dodává, že pravděpodobně kdyby nebylo téma Miloš Zeman, tak by neměl Jiří Drahoš příliš o čem mluvit.

Podle politologa Pavla Šaradína byla debata vybalancovaná. „Oba kandidáti měli stejné podmínky, mohli na sebe reagovat,“ říká. Dvořáková, politoložka z VŠE, se dále domnívá, že důležité je zkoumat, na jaký typ voličů bylo cíleno. Jaký typ voličů je nerozhodnutých. Podle ní je hlavní otázka také to, jakého prezidenta chceme mít.

Denisa Hejdová z FSV UK, vedoucí katedry marketingové komunikace a PR, se domnívá, že roli hraje také osobnost. „Pro nás je důležité, že voliči se rozhodují podle osobnosti a charakteru,“ říká a připomíná, že to, kdo vyhrál, poznáme sami zanedlouho.  

Manželé Drahošovi, které před Rudolfinum dorazili podpořit jejich fanoušci

Politolog Valeš se shoduje s profesorkou Dvořákovou v tom, že je k zamyšlení, jakého prezidenta vlastně chceme mít, a znovu opakuje dravost Zemanova soupeře. „Drahoš byl příliš bojovný vůči Miloši Zemanovi,“ míní a zamýšlí se nad tím, jakou roli  v celé hře hraje program, protože reálné pravomoci prezidenta jsou omezené.

„Každý volič očekává něco jiného,“ připomíná v debatě politolog Šaradín s tím, že Zeman v debatě nemohl zklamat, ani překvapit. U Jiřího Drahoše to vidí jinak. Podle něj u Drahoše nerozhodnutí voliči sledovali, jak se s debatou s prezidentem vypořádá, jaké budou jeho odpovědi, zda bude reagovat pohotově a věcně. „Mohl mnohem více ztratit než Miloš Zeman,“ komentuje Šaradín.

„Jiří Drahoš je schopen oslovit větší okruh lidí, než byl schopný Schwarzenberg,“ porovnává Dvořáková  s neúspěšným kandidátem voleb v roce 2013.  Valeš ve volbě vidí také štěpné linie, a to nejen mezi městem a okrajovými částmi republiky, ale také mezi lidmi, kteří v globalizovaném světě uspěli, a mezi těmi, kteří ne, zaostávají a hledají silného vůdce, který je ochrání. V tomto vůdci pak vidí Zemana. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…