Když Jan Keller mluvil o Trumpovi, naznačil smrtící pravdu o 11. září. Také popsal skutečné poměry v Bruselu

08.03.2017 11:54

Server Literární noviny přináší rozhovor s českým europoslancem za ČSSD Janem Kellerem. Vyjádřil se k Evropské unii, Donaldu Trumpovi, ale i k současné levici, která podle něj nabízí mimořádně pozoruhodnou směsku názorů.

Když Jan Keller mluvil o Trumpovi, naznačil smrtící pravdu o 11. září. Také popsal skutečné poměry v Bruselu
Foto: archiv
Popisek: Prof. Jan Keller

„Evropská unie je určitě báječná věc, ale pro trochu jiný typ lidí, než jsem já. Aby bylo jasno – chyba je evidentně na mé straně a jsem si toho plně vědom,“ popsal na úvod europoslanec Keller svůj vztah k Evropské unii, kde již tři roky působí jako europoslanec. Obhajovat za dva roky mandát prý rozhodně nehodlá.

Pak přiznal, že jej překvapil brexit, neboť vzhledem k tlaku, jaký byl na Brity vyvíjen, aby zůstali, nečekal takový výsledek hlasování.

CELÝ ROZHOVOR S JANEM KELLEREM ZDE

Europoslanec ČSSD se pak vyjádřil i k dalšímu loňskému fenoménu – volebnímu vítězství Donalda Trumpa. Z něj se dělá dějinný zlom, ale podle Kellera je to trochu přeceňované. „Nastala úplně stejná situace, jaká byla v roce 2000, když podobně těsně zvítězil republikán George Bush nad demokratem Alem Gorem. Stejná je i hysterie demokratů, stejné je volání po odkrývání podvodů při sčítání hlasů. Stejná je tehdejší Bushova a dnešní Trumpova rétorika – America first, tedy návrat k izolacionismu,“ připomněl. „Bushe to přešlo po pádu dvojčat. Uvidíme, co bude muset spadnout tentokrát, aby to přešlo Trumpa,“ dodal.

Pokud jde o evropskou levici, Keller soudí, že se proměnila ve změť ideologií, ve kterých už se ani pravičáci při jejich nálepkování pořádně nevyznají. „Jenom v naší malé zemi existují hned tři zdroje a tři kořeny levice. Jedním je levice komunistická, o které řekl jeden náš politolog velice trefně, že váhu politických funkcí posuzuje podle toho, zda lze z jejich výnosu splácet leasing na nový osobní automobil,“ vzpomněl první směr, který mu prý ale je přese všechno nejbližší.

Protože druhý směr podle něj vůbec nefunguje. „Pak máme levici sociálně demokratickou. Ta se snaží v podmínkách globalizace prosadit model sociálně tržní ekonomiky i tam, kde by nefungoval ani bez globalizace. Přitom jí uniká, že přestává fungovat všude jinde,“ popsal jej.

„A nakonec máme liberální neomarxistickou, tzv. kulturní levici. Ta je nesporně velice neo-. Na studium marxismu si zatím čas nenašla. Snad proto považuje za vrchol revolučnosti, když masy z rozvojových zemí přijdou za kapitalistou s prosíkem, aby se postaral taky o ně, když se tak vzorně stará o svoje dělníky,“ uzavřel popisem posledního levicového proudu.

Přednáška Jana Kellera o imigraci

 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…