Když Medveděv obědval, protestovalo se proti volbám

08.12.2011 15:54

Na Hradčanském náměstí v Praze několik desítek aktivistů protestovalo proti průběhu ruských parlamentních voleb. Na panelech si také připomněli zavražděné ruské novináře nebo právníky z posledních let. Výstavu nazvali Umlčené hlasy. Happening byl uspořádán v souvislosti s návštěvou ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Na Pražském hradě se v době demonstrace konal slavnostní oběd.

Když Medveděv obědval, protestovalo se proti volbám
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Tisková konference tehdejšího prezidenta Medveděva a Václava Klause

Dnešní protestní akci pořádalo Centrum na podporu demokracie a lidských práv Člověka v tísni. S transparenty protestujícím proti průběhu voleb ale přišlo také několik desítek členů ruské komunity žijící v Praze. Sám ruský prezident dnes v Praze ale připustil, že nedělní parlamentní volby v jeho zemi mohly provázet nedostatky. Dohady o možné neregulérnosti hlasování podle něj ale musí prošetřit příslušné úřady.

Ruský národní sport volby

Pražští aktivisté sehráli scénku, která parodovala nedělní parlamentní volby. Několik "voličů" mělo za úkol naházet do různých volebních uren co nejvíce volebních lístků. Takový způsob zábavy označili za ruský národní sport. "Z neznámých důvodů se tento sport jmenuje stejně jako jinde volby," podotkl jeden z účastníků, který vystupoval jako předseda volební komise. Výsledkem podle něj je, že vyhraje Jednotné Rusko.

Pořadatelé upozornili, že ruská opozice považuje nedělní volby za zfalšované. Proti jejich výsledku proto pořádá demonstrace, na kterých byly zatčeny stovky lidí. Vládní strana Jednotné Rusko premiéra Vladimira Putina a prezidenta Medveděva získala ve volbách necelou polovinu hlasů, výrazně ale ztratila oproti dosavadní více než dvoutřetinové většině.

Transparenty v ruštině

Účastníci dnešního protestu si s sebou přinesli transparenty, které byly většinou napsány v ruštině. Protestovali jimi proti volbám, některé z nich požadovali, aby byli Medveděv a Putin postaveni před soud. Demonstranti pískali na píšťalky a skandovali hesla, ve kterých požadovali svobodu.

Protest se uskutečnil u sochy T. G. Masaryka na omezeném prostoru, Hradčanské náměstí totiž bylo kvůli návštěvě Medveděva z velké části uzavřeno.

Mrtví novináři, právníci a aktivisté

Cílem akce bylo také připomenout osudy novinářů, právníků a aktivistů, kteří byli v Rusku zavražděni v posledním desetiletí. Na panelech byly například zobrazeny novinářky Anna Politkovská nebo Natálie Estěmirovová, které psaly o ruských vojenských operacích v Čečensku.

Medveděv do Prahy přiletěl ve středu večer, odletí dnes odpoledne. Ruský prezident jedná se svým českým protějškem Václavem Klausem a premiérem Petrem Nečasem. Zúčastnil se podpisu několika obchodních a dalších smluv.

Čtěte více:

Schwarzenberg kritizoval parlamentní volby v Rusku

Klaus: Do ruských voleb se nemíchejme, je to jejich věc

Medveděv chce v Praze jednat i o protiraketovém štítu, tvrdí velvyslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…