Když nechceš euro, tak chceš Putina? Míře blbosti bylo dokonáno, chytá se za hlavu ekonom Pikora

08.11.2019 16:34

Ekonom Vladimír Pikora sleduje dění na sociálních sítích vztahující se k nadcházejícím prezidentským volbám a odhaduje, že budou ještě „hustší“ než ty minulé. Objevuje se totiž jediný správný názor pro prezidenta. Na internetu se například dočetl, že kdo neadoruje generála Pavla, který připouští svou prezidentskou kandidaturu, adoruje Babiše. Nebo, že kdo nechce euro, chce Putina. „Teď už jen zbývá, abych se dočetl, že kdo nemiluje Hitlera, miluje Stalina, a bude v míře blbosti dokonáno,“ kroutí ekonom hlavou.

Když nechceš euro, tak chceš Putina? Míře blbosti bylo dokonáno, chytá se za hlavu ekonom Pikora
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Pikora připomíná, že v prezidentské volbě proti sobě obvykle nestojí dobro a zlo. Potíž je, že proti sobě stojí jeden emotivní názor a druhý emotivní názor. Nikoliv fakta, nikoliv rozumová volba, nýbrž emoce.

Pro představu rovnou uvedl příklad: „Generál Pavel považuje škodlivost přijetí eura za mýtus. Řekl to ve svém posledním rozhovoru. Víte – jsou věci, na které lze mít názor. Zda je lepší nastavit úrokové sazby centrální banky na 1,0 %, nebo 1,25 %. A pak jsou věci, které nejsou otázkou názoru, nýbrž výpočtu či interpretace dat. Například kolik je druhá odmocnina z devíti. Nebo jaký vliv má přijetí eura na ekonomiku.“

Není to prý poprvé, co se potenciální prezidentský kandidát vymezuje proti mýtům, že euro je pro nás nevýhodné, koruna že nám pomáhá. „Jeho argumenty jsou… emoce. Používání slov jako mýtus. Typická strategie pro podporovatele přijetí eura,“ dodává Pikora

„A když emoce nestačí a šťouraví lidé začnou vykazovat takové neřesti jako pokus o použití rozumu a začnou se ptát, stačí hodit do placu nějaké přesvědčivé číslo. Třeba říct, že od přijetí eura rostlo slovenské HDP rychleji než české: průměrný růst od roku 2009 byl 2,17 % versus 1,34 %. Takže euro slovenský růst zrychlilo! Euro Slovákům pomohlo!“ píše ekonom.

V tu chvíli podle Pikory patrně onomu šťouralovi dojdou argumenty a zmlkne a málokdo bude pátrat dál. Kdyby však pátral, zjistil by údajně podle Pikory, že co se jeví jako jasné, jasné není: I před přijetím eura Slovensko rostlo rychleji než Česko. V letech 2000–2008 si Česko připsalo průměrný růst 4,3 %, Slovensko 5,7 %.

Tedy fakt, že Slovensko dnes roste rychleji než Česko, nemá vůbec nic společného s eurem. „To jenom ten, kdo chtěl za každou cenu najít argument pro euro, zvolil porovnávanou časovou řadu tak, aby to na první pohled hezky vypadalo. Realita je ale někde jinde,“ zdůrazňuje Pikora. Podle statistiky, kterou nedávno zveřejnila firma Allianz, jsou Češi navzdory dlouhodobě pomalejšímu růstu v průměru skoro třikrát bohatší než Slováci.

„Mluvit o mýtu je jako mluvit o lži. Říct – mám rád euro, i když není ekonomicky přínosné – je něco jiného než tvrdit, že makroekonomické statistiky o důsledcích eura lžou. Tohle je nepřijatelné. Je to na stejné úrovni, jako kdyby někdo třeba řekl, že sexuální orientace je mýtus,“ kritizuje Pikora slova generála Pavla. Jestli někdo považuje jiný názor nebo jiné vnímání světa za lež, není podle ekonoma demokrat. Použití slova mýtus je pouze a jen snaha diskreditovat politické oponenty.

Závěrem Pikora shrnuje, že generál Pavel bohužel nemá informace, což vzhledem k jeho profesi lze pochopit. „Profese generála Pavla není předpokladem k prezidentské funkci. Generálové vládnou s oblibou v diktaturách, v nichž je jedno, jakou má vládce školu,“ dodává Pikora s tím, že lidé snad přišli o rozum a ochotu naslouchat jiným názorům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…